Ankerwormen, Lernaea cyprinacea

Ankerwormen

AnkerwormenDe lernaea-soorten komen slechts weinig bij tropische zoetwatervissen voor. De naam ankerwormen is misleidend daar Lernaea cyprinacea eigenlijk een kleine kreeftachtige is.

De parasiet is langwerpig, in grootte variërend van 0,6 mm tot enkele centimeters en boort zich vermoedelijk als larve diep in de huid van de vis. Deze zit dan zeer diep verankerd in de vis. Alleen de vrouwtjes van deze parasiet infecteren de vis, pijl boven. Onder ziet u een close up, links en rechts zijn de eizakjes van de parasiet te zien.

Verschijnselen

AnkerwormenDe vissen zwemmen schichtig, zijn onrustig en schuren over de bodem.

De parasiet veroorzaakt allereerst een bebloede rode plek/wond in of op de huid en vervolgens komt, na enige dagen, uit deze plek het achteruiteinde met de daaraan vastzittende eipakketten tevoorschijn. In de wond kunnen ook secundaire bacteriële infecties ontstaan.

 Behandeling

AnkerwormenDit soort grote uitwendige parasieten kunnen we het best met een pincet verwijderen, dit doen we alleen als de infectie met parasieten niet te talrijk is. En anders zijn er medicijnen voor te koop waar we het goed mee kunnen behandelen, bijvoorbeeld Bactopur in het aquarium en in de vijver Cyprinopur.