Braziliaans klimop, Hydrocotyle leucocephala

Hydrocotyle leucocephala

Deze keer een stukje over de Hydrocotyle leucocephala, de Nederlandse benaming is Braziliaans klimop.

Braziliaans klimopHet verspreidingsgebied van de Hydrocotyle leucocephala is Brazilië waar hij op lichtrijke plaatsen langs en in ondiep water van rivieren en beken groeit. De watersamenstelling voor deze Hydrocotyle leucocephala maakt eigenlijk niet zo veel uit, of het water nu hard of zacht is en de PH-waarde hoog of laag, het maakt deze leuke plant niet zoveel uit.

De Hydrocotyle leucocephala is een bijzonder fraaie lichtgroene plant, die met zijn ietwat gegolfde ronde bladeren met een doorsnede van ongeveer 4 cm tot de blikvangers van het plantenbestand in het aquarium gerekend mag worden.

Een klein nadeel van deze plant is dat hij snel door wil groeien naar de oppervlakte en daar dan door middel van vertakkingen en de vele grote bladeren die hij daar vormt het licht van de lampen tegen houdt.  Op de foto links de Hydrocotyle zoals we de plant graag zien vanaf de oppervlakte. Op de middelste foto zien we wat voor mooie wortels er aan hangen, die ook een aparte sfeer in de bovenste waterlaag van het aquarium creëren. Op de foto rechts een Hydrocotyle leucocephala waar we al een paar weken niets aan het snoeien hebben gedaan.

Als u deze Hydrocotyle leucocephala regelmatig snoeit, is het een plant die u zeker goed in uw aquarium kunt houden.

Deze plant kan ook heel wat stikstof verteren en is dus gebaat bij een voedselrijke omgeving. Door de uitscheiding van de vissen en voedselrestanten die na verloop van tijd opgelost worden in het water, heeft de Hydrocotyle leucocephala genoeg meststoffen ter beschikking. Zeker in een leefgemeenschap als in ons aquarium zal het hieraan niet ontbreken, omdat wij altijd meer vissen hebben per liter water dan in de natuur.

Al met al een dankbare plant. Vissen die het licht schuwen verschuilen zich graag onder zijn bladeren.