Bruissteentje

Bruissteentje

Deze keer een stukje over het bruissteentje.
BruissteentjeEen bruissteentje sluiten we aan op een luchtpompje wat zich buiten het aquarium bevindt. Het bruissteentje in het aquarium maakt een bellenbaan naar boven en dat is een leuk gezicht. Aan de oppervlakte geeft het veel rumoer en natuurlijk geeft dit veel zuurstof.

Maar vinden de planten dit wel fijn? Nee, extra veel zuurstof in het water is overdag als het licht brandt voor de planten vergif. Planten geven namelijk zelf overdag ook zuurstof af. Dit noemen we assimileren.

Een ander nadeel van een bruissteentje is dat dit CO2 uit het water verdrijft. En dat is nu net wat de planten overdag hard nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dus als we een mooie plantengroei willen hebben in ons aquarium, is een bruissteentje zeker als de lampen branden geen succes.

Waarneer dan wel? Als de lampen niet branden, want dan dissimileren de planten. De planten produceren CO2 als het donker is en nemen zuurstof op uit het aquariumwater.

Toch is het wel belangrijk om een luchtpomp in huis hebben voor het aquarium. Bijvoorbeeld als we het aquarium met een stofzuiger schoon willen maken die op een luchtpomp werkt.
En als het in de zomer erg warm is in het aquarium, dan is het belangrijk om er een bruisteen in te hangen. Als de vissen dan aan de oppervlakte hangen door zuurstoftekort, dan moeten we er wel voor kiezen. Bij een visziekte, als we medicijnen gebruiken, is het ook beter om een bruissteentje in het aquarium te hangen.

Daarom is het toch wel belangrijk om een luchtpompje in huis te hebben, met een paar meter luchtslang, een bruissteentje en ook een terugslagventiel. Een terugslagventiel zorgt er voor dat er geen water vanuit het aquarium door de luchtslang in het luchtpompje kan lopen.