Citroentetra, Hyphessobrycon pulchripinnis

Hyphessobrycon pulchripinnis

Dit keer een stukje over de Hyphessobrycon pulchripinnis.

CitroentetraDe Nederlandse naam voor deze vis is citroentetra, deze naam dankt de vis aan de felgele kleur in zijn vinnen. Hij is afkomstig uit Zuid-Amerika en leeft in het Amazonegebied

De temperatuur waarbij de citroentetra zich helemaal in zijn element voelt, is tussen de 24 en de 30 graden. Een Ph-waarde tussen de 6.0 en de 7.2 is prima en de GH waarde tussen de 4 en de 8.

De citroentetra heeft een ruitvormig lichaam. Vanwege deze vorm past hij goed in een aquarium tussen vissen zoals neon’s, roodkopzalmen en kardinaal tetra’s, omdat deze van vorm langgerekt zijn zoals vele soorten uit het Amazonegebied. Ook vanwege de ruitvorm kan hij bijzonder goed gehouden worden in een aquarium met discusvissen, omdat hij door die vorm lastiger op te eten is, wat met bijvoorbeeld kardinaaltetra’s wel kan gebeuren.

CitroentetraHet is een visje dat zowel in kleinere als in grote aquariums gehouden kan worden, met zijn lengte van maximaal 3 tot 4 cm wordt de citroentetra niet groot. Het is een echte scholenvis die u het beste kunt houden in een groepje van minimaal 5 stuks. Deze blijven dan bij elkaar zwemmen in een mooie school, leuk om te zien.

Citroentetra’s zwemmen het meest in het midden van het aquarium waar ze zich het best voelen tussen wat fijnbladige planten.

Mannetjes zijn te herkennen aan de wat bredere zwarte zoom in de rug- en anaalvin en ze zijn iets groter dan de vrouwtjes. De mannetjes houden regelmatig schijngevechten en draaien dan om elkaar heen met veel uiterlijke vertoon. Citroentetra’s kunt u daarom het best houden in een groep met meer vrouwtjes dan mannetjes, de verhouding mag gerust 2 vrouwtjes op 1 mannetje zijn.