Clownbotia, Botia macracantha

Botia macracantha

De keer een stukje over de Botia macracantha. De Nederlandse naam van deze vis is Clownbotia.

ClownbotiaDeze vis is afkomstig uit Zuidoost Azië, Sumatra en Borneo. Het is een vis die met zijn oranje gekleurd lichaam met mooie zwarte banden lekker opvalt. Het zijn vissen die lederhuidig zijn, dat wil zeggen dat ze geen schubben hebben.

Alle botia’s hebben een 2-voudige stekel verborgen zitten in een huidzakje onder de ogen. In stresssituaties zetten zij deze rechtop. Dit is iets om rekening mee te houden als u ze vangen moet. Zeker als ze wat groter zijn, kunnen ze u hiermee verwonden.

De Clownbotia kan tot 25 cm groot worden en erg oud worden. Een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar komt regelmatig voor in gevangenschap. Het is een vis die ook geluiden maakt, dit is voor ons goed hoorbaar als het rustig is in de kamer en als u dicht bij het aquarium zit.

Botia’s kunnen in de meest rare houdingen rusten in het aquarium, soms lijkt het net of ze dood zijn. Als u er over denkt wat van de deze fraaie vissen aan te schaffen, bedenk wel dat het een vis is die dus vrij groot kan worden. Het is ook een groepsvis, het is dus wel zo dat een groot aquarium zeker nodig is om daar een leuk schooltje in te houden.

Zorg er voor dat er in het aquarium voldoende schuilplaatsen zijn van bijvoorbeeld stukken kienhout of een paar mooie stukken steen, waar ze lekker onder kunnen liggen want dat doen ze graag, zeker als ze groter zijn.

Voeding

alleseter; levend voer, accepteert ook droogvoer. Ze houden erg van levende tubifex, muggenlarven en watervlooien, maar eten ook graag voertabletten. Maar bovenal is de Clownbotia een zeer goede slakkeneter.