De 11 vakantietips voor uw aquarium

Vakantietips

11 vakantietips voor uw aquarium die iedereen moet lezen voordat u op vakantie gaat

 1. Sluit de verlichting aan op een schakelklok en stel deze in op ongeveer 10 – 12 uur per dag.
 2. Verschoon het filter een aantal dagen van tevoren zodat u zeker weet dat dit het goed doet.
 3. Ververs een kwart tot de helft van het water en vul het aquarium daarna goed in verband met verdamping.
 4. Zorg ervoor dat de planten goed zijn gesnoeid, zodat ze lekker de ruimte hebben om te groeien.
 5. Het voer is voor een paar dagen wel met een vakantie-voederblok of met weekendsticks te doen. Maar gaat u langer met vakantie, gebruik dan een voederautomaat.
 6. Als u iemand gevraagd hebt om de planten te verzorgen en de post te doen, vraag dan of hij of zij ook de vissen wil voeren. Dit gaat het gemakkelijkst als u afgepaste porties klaarzet voor elke dag dat er gevoerd moet worden.
 7. Als er voer uit een potje met doseersysteem gevoerd wordt, zet er dan bij hoeveel er per keer gedoseerd moet worden.
 8. Als er plantenmest gebruikt wordt, zet dit dan naast het voer, dan kan dit niet vergeten worden (plantenmest wordt vaak in de vakantie vergeten). Leg hier een briefje bij hoeveel druppels of tabletten er in het aquarium moeten.
 9. Kijk als u voor de planten CO2 gebruikt of er nog voldoende in de fles zit. Plaats anders een nieuwe vulling of laat de fles vullen (als dit kan bij uw systeem).
 10. De verwarming moet gewoon aanblijven, want als het kouder wordt dan moet deze het wel doen. Het komt voor dat mensen de stekker van de verwarming er uit halen als het warm wordt, dit is niet nodig omdat de thermostaat voorkomt dat er onnodig stroom gebruikt zou worden.
 11. Leg eventueel een lijstje met een telefoonnummer van ons erop klaar, als er iets is dan kunnen ze bellen als het nodig is: Fa. Heems sinds 1822, 023-5284079.