De Bijtjesgarnaal, Caridina serrata

Caridina serrata

Deze keer een stukje over de Caridina serrata, ofwel de Bijtjesgarnaal.

Bijtjesgarnalen zijn vreedzame garnaaltjes die je gemakkelijk in een gezelschapsaquarium kunt houden bij niet al te grote vissen.
Van oorsprong komt dit garnaaltje uit Azië, maar inmiddels worden ze in grote aantallen gekweekt. De bijtjesgarnaal voelt zich het beste in aquariumwater met een pH-waarde tussen 6,5 en de 8.
NO2 (nitriet) is echt dodelijk voor deze aquariumbewoners. De temperatuur van het water mag tussen de 20 en 28 graden zijn, het liefst wat aan de koudere kant, dat is het beste voor de bijtjesgarnaal.

Een aquarium met planten en het liefst een stukje kienhout dat begroeid is met wat Javamos, vinden ze helemaal het einde want hier kunnen ze lekker in poetsen. Poetsen doen ze zeker, het zijn dan ook garnaaltjes die wel raad weten met algen in het aquarium.

Het bijtjesgarnaaltje kan ongeveer 3 cm worden, de leeftijdverwachting is ongeveer 1,5 jaar. Het beste kunt u als u ze aanschaft 5 tot 10 garnaaltjes nemen. Als ze het naar hun zin hebben in het aquarium, reken dan op kleine bijtjesgarnaaltjes. Deze hoeft u niet bij de ouders weg te halen want ze groeien vreedzaam samen op in het aquarium.

Het voer voor de Caridina serrata is nogal eenvoudig, dit kan zijn voertabletjes, granulaatvoer of vlokkenvoer waar ze verzot op zijn. Ook eten ze graag alg, het zijn dan ook prima opruimers voor het aquarium. Eigenlijk zijn ze niet kieskeurig als het om eten gaat. Het is zeker een garnaaltje waar u een hoop plezier aan kunt beleven.