De kersenbuikcichlide, Pelvicachromis pulcher

Pelvicachromis pulcher

Deze keer een stukje over de Pelvicachromis pulcher, beter bekend als de kersenbuikcichlide.

Pelvicachromis pulcherDe kersenbuikcichlide komt oorspronkelijk uit Afrika, waar hij leeft in water met een PH-waarde van 6,5 tot 7 en een GH-waarde tussen 4 en 10. De temperatuur van het water daar ligt meestal tussen tussen 23 en 28 graden.

Het mannetje wordt ongeveer 10 cm en het vrouwtje 8 cm. Het verschil tussen man en vrouw is ook goed te zien; de man heeft een puntige rugvin en het vrouwtje een afgeronde rugvin. Tevens is de buik van het vrouwtje wat voller en roder van kleur. Op de foto hiernaast ziet u het mannetje linksonder en het vrouwtje rechtsboven.

De kersenbuik is een echte alleseter, hij lust droogvoer, levend voer en diepvriesvoer, maar zorg wel voor voldoende afwisseling.

De Kersenbuik kan heel goed in een gezelschapsaquarium van minimaal 80 of 100 cm gehouden worden. Het is een vis die ook prima in een goed beplant aquarium gehouden kan worden. Kersenbuiken hebben graag een eigen plekje in het aquarium, als u het koppeltje een schuilplaats geeft is het snel goed. Dat kan met wat stenen of een kokosnoot. Als u de schuilplaats een plekje geeft aan de voorkant van het aquarium, kunt u de vissen goed volgen. Daarnaast dient er voldoende open zwemruimte te zijn voor de kersenbuiken.

Pelvicachromis pulcherDe kweek is zeker niet moeilijk. Als u voor een schuilplaats gezorgd hebt, gaat het koppel al snel aan de slag met het slepen van steentjes een zand tot het naar hun zin is. Daarin legt het vrouwtje rond de 100 eitjes. Na het afzetten worden de eitjes door de ouders verzorgd en beschermd tegen nieuwsgierige blikken.

Na ongeveer 6 dagen (afhankelijk van de watertemperatuur) komen de eitjes uit en worden de jonge kersenbuikjes door de ouders zeer goed verzorgd en beschermd, zodat ze niet door andere aquariumbewoners worden opgegeten. Als een paartje kersenbuiken in een te klein aquarium gehouden wordt, kan het er hierbij soms erg fel aan toe gaan.

Het is een mooi gezicht hoe de ouders het jonge kroost verzorgen, een schouwspel waar je uren naar kunt kijken.