Lichtkap van het aquarium

Lichtkap

Er zijn een aantal dingen in de lichtkap van het aquarium die regelmatig schoongemaakt kunnen worden, waardoor er weer wat meer licht in het aquarium komt.

PH-min van SeraAls we dekruiten boven ons aquarium hebben kunnen we deze schoonmaken, want hier zit vaak kalkaanslag en soms ook algaanslag op, waardoor er minder licht in het aquarium komt.
Dit kunnen we het beste weghalen met een schuurspons met wat PH-min van Sera. Hiermee verdwijnt de kalkaanslag meteen van de dekruit en zijn ze weer als nieuw. Na het schoonmaken met PH-min de ruit even schoonmaken met water.

De stabilisatiestrippen van glas kunnen we ook met hetzelfde schuursponsje met PH-min schoonmaken. Als er wat PH-min in het water komt kan dat geen kwaad voor het aquarium.

Als er klakaanslag op de reflectoren zit, kunnen we deze het beste schoonmaken met een zacht doekje met wat PH-min, want ook hier zit vaak kalkaanslag op. Maak reflectoren niet schoon met een schuursponsjes want dit geeft krassen, dan worden de reflectoren dof en is de reflectie niet zo goed meer.

Op de TL-buizen zit ook vaak wat aanslag, hiervoor gebruiken we ook een doekje met wat PH-min en daarna zijn ze weer lekker schoon.

Kijk ook eens naar de leeftijd van de TL-buizen, ze kunnen wel 10 jaar branden maar dan geven ze niet veel licht meer. Een paar nieuwe TL buizen kan geen kwaad boven het aquarium. Zet er met een stift de datum op, zodat we weten wanneer we ze weer het beste kunnen vervangen. Een goede TL-buis voor het aquarium gaat rond de 15000 branduren mee.

Kwast met verfAls we een lichtkap van hout boven het aquarium hebben, kan dit misschien wel een likje witte verf gebruiken. Of we plakken aluminiumfolie aan de binnenzijde van de lichtkap, dit geeft weer een goede reflectie van het licht boven het aquarium