De Mosbal, Cladophora aegagrophia

Cladophora aegagrophia
[Deze keer een stukje over de Cladophora aegagrophia, Nederlandse naam: Mosbal.

De hoogte van deze mosbal is eigenlijk de diameter, deze kan oplopen tot wel 30 cm. De hoeveelheid licht mag voor deze plant variëren van weinig tot veel.

Temperaturen tussen 5 en 30 graden zijn geen probleem voor de mosbal. Een PH-waarde tussen 6 en 8,5 is geschikt, wat aangeeft dat dit een makkelijke aquariumplant is.

Deze mosbol komt in verschillende gedeeltes van de wereld voor; in Japan en Rusland bijvoorbeeld, maar ook in Europa en (zie foto hieronder) in een meer in IJsland.

MosbalEigenlijk is de Nederlandse benaming voor deze plant niet correct, het is namelijk een bal alg en geen mos.

De groeisnelheid van de mosbol is erg laag. Het is een decoratieve plant waar we leuke dingen mee kunnen doen in het aquarium.

Voor de garnalenliefhebber is het een dankbare plant, want de garnalen zijn steeds bezig om deze bal schoon te houden, een erg leuk gezicht.

Het is belangrijk de bol regelmatig om te draaien om deze in goede staat te houden, in de natuur rolt de mosbol ook over de bodem door de onderstroming die er staat op de plaatsen waar hij voorkomt.

In het aquarium zien we wel dat de mosbal wordt opengeknipt, plat op de bodem wordt er dan een veldje van gemaakt, bijvoorbeeld door de halve mosballen op een platte steen te binden.