De pekelkreeft, Artemia salina

Artemia salina

Deze keer wil ik het hebben over de pekelkreeft, Artemia salina.

Artemia salinaDeze artemia wordt in de winkel levend te koop aangeboden. De levende artemia die in de winkel in een zakje zit verpakt, zit in zout water omdat ze van nature in zoutmeren voorkomen en ze zijn voorzien van extra vitamines. Dus als we de artemia gaan voeren dan kunnen we ze het beste even afspoelen onder de kraan om het zout er af te spoelen.

Artemia komt onder andere in de staat Utah (V.S) voor. Uit deze staat komen de meeste eitjes, ze worden daar uit het water gehaald, gedroogd en dan naar Nederland geëxporteerd. De eitjes zijn ongeveer ¼ mm groot en kunnen lange tijd droog bewaard worden. Ze hebben een zeer harde schaal en zwellen niet zolang ze droog blijven.

De pas uitgekomen larven noemen we artemia naupliën. Dit stadium van artemia is een ideaal voer, dat komt door het zeer hoge proteïnegehalte en het is ook meest geschikte en wellicht ook het beste voer voor jonge visjes en kleine vissoorten. Veel jonge vissen eten al artemia vanaf de tweede dag na het uitkomen (na het verteren van de dooierzak mogen ze pas artemia hebben).

Artemia salinaHet uit laten komen van de artemia-eitjes doen we in water, waar we wat jodiumvrij zout in doen, ongeveer 10 gram zout op ¼ liter water. Dit laten we in een fles goed beluchten (zie foto hiernaast). Dan doen we de eitjes erin, een mespuntje is al voldoende en na 24 tot 48 uur komen de eitjes uit. De beste temperatuur is 24° a 25° graden.

Na 24 uur zijn er voldoende eitjes uitgekomen om ze uit de kweekflessen te kunnen halen. Daarvoor zetten we de luchtpomp uit, dan zakken de uitgekomen artemia naar de bodem en de nog niet uitgekomen eitjes stijgen naar de oppervlakte. Dan kunnen we de artemia van de bodem afhevelen met een stukje luchtslang en laten we het in een speciaal zeefje lopen. Daarna spoelen we de artemia af onder de kraan zodat er niet teveel zout in het aquarium komt en dan pas kunnen we voeren.

Als ze uitgekomen zijn dan zijn de artemia naupliën veel te klein om aan grote vissen te voeren. We kunnen ze dan ook laten groeien. Dit doen we ook in flessen met dezelfde hoeveelheid zout in het water en ook weer met lucht. En dan goed voeren. Het liefst met algen of speciaal voer, daar groeit de artemia goed van. Ze zijn met 2 a 3 weken volwassen en dan ongeveer 15 mm groot, dan zijn ze groot genoeg om ze ook aan grote vissen te voeren.

Het ontschalen en laten uitkomen van Artemia-eitjes (pekelkreeftjes)

Artemia salinaVaak vallen de uitkomstpercentages van Artemia-eitjes tegen. Ook de opfok van het naupliënstadium naar volwassen pekelkreeftjes is nog steeds niet makkelijk.

Afgezien hiervan is de onverteerbaarheid van de eischalen van Artemia bij de meeste jonge vissen, die daar gevoelig voor zijn, vaak de hoofdoorzaak van verstoppingen van het darmkanaal. Daardoor wordt de stofwisseling ernstig gehinderd en mislukt de kweek soms geheel.

Bovendien beïnvloeden de eierschalen de waterkwaliteit in de kweekbak ongunstig. Zij vormen de basis voor de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen.

Dit is dan ook de reden dat in menig artikel over de kweek en opfok van jonge vissen met zoveel nadruk wordt gewezen op het belang van het zorgvuldig scheiden van naupliën en eischalen.

Het ontschalen en laten uitkomen van Artemia-eitjes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Methode 1

 1. We doen de eitjes in normaal leidingwater (zonder zout). Nooit meer van 4 gram eitjes op 100 ml water.
 2.  Een uur stevig beluchten om de eischalen goed in te wateren.
 3. Daarna een zelfde volume bleekwater (5 % natriumhypocloride) en nu niet langer dan 25 minuten doorluchten.In Nederland is gewoon bleekwater, dat dezelfde lage concentratie heeft als bleekmiddelen, niet te koop. De concentraties zijn veel hoger waardoor we gewoon bleekwater zelf moeten maken door een chloorconcentraat b.v. chlorix te verdunnen met water. De voorgeschreven concentratie is makkelijk bereikbaar door zo veel water toe te voegen dat een aerometer (zoutmeter) 1.052 SG aangeeft. De chitine-achtige stof waaruit de eischalen bestaan, wordt door het bleekwater opgelost, waardoor slechts het embryo in een dun membraam overblijft.
 4. De ontschaalde eieren zijn nu oranje of zachtroze gekleurd. Deze worden in een zeef gegoten, waarna onder stromend leidingwater zolang wordt gespoeld tot de geur van het bleekwater geheel verdwenen is.
 5. Een fles wordt gevuld met water met een keukenzoutoplossing van 30 g/l waaraan de ontschaalde eitjes worden toegevoegd. Deze eitjes laten we bij een temperatuur van ca. 25° C en onder krachtige beluchting uitkomen. Door de afwezigheid van de schalen duurt dit proces 12 tot 14 uur, wat een aanzienlijke tijdwinst betekent t.o.v. de 24 tot 36 uur die anders nodig is.Niet zelden zijn de slechte uitkomstresultaten bij de incubatie van Artemia-eitjes terug te voeren op een te laag zoutgehalte. Hierdoor blijven de ingewaterde Artemia-eitjes, die zwaarder zijn dan water, ondanks de krachtige beluchting op de bodem liggen. Het uitkomen wordt zo belemmerd of blijft zelfs achterwege.Door dertig gram zout in een liter water op te lossen verandert het soortelijk gewicht van het water. Mat andere woorden, het water wordt zwaarder en dit is bepalend voor het zweefvermogen van de eieren, die dan bij voldoende beluchting niet meer op de bodem bij elkaar blijven liggen maar vrij zwevend met de waterbeweging mee circuleren. Het uitkomstpercentage wordt hierdoor gunstig beïnvloed.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”theme_default” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_image_size=”cover” bg_img_attach=”fixed” parallax_sense=”30″ viewport_vdo=”viewport_play” enable_controls=”display_control” bg_override=”0″][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Methode 2, de diepvriesmethode

Het nut van deze methode is dat men het meeste tijdrovende werk als inweken, chloreren en spoelen vooraf kan doen.

 1. We doen de eitjes in normaal leidingwater (zonder zout). Nooit meer van 4 gram eitjes op 100 ml water.
 2. Een uur stevig beluchten om de eischalen goed in te wateren.
 3. Daarna een zelfde volume bleekwater (5 % natriumhypocloride) en nu niet langer dan 25 minuten doorluchten.
 4.  De ontschaalde eieren worden in de keukenzoutoplossing (30g/l) gedurende 3 uur belucht. Daarna gezeefd en ingevroren bij een temperatuur van -5° C. Kleine plastic potjes met een inhoud van ca. 3 á 4 gram zijn hiervoor een handig hulpmiddel.
 5. Om nu de Artemia-naupliën te laten uitkomen, neemt men een potje ontschaalde eieren uit de diepvriezer. Deze laten we ontdooien in gewoon kraanwater dat daarna wordt afgegoten.
 6. Een fles wordt gevuld met water met een keukenzoutoplossing van 30 g/l waaraan de ontschaalde eitjes worden toegevoegd. Deze eitjes laten we bij een temperatuur van ca. 25° C en onder krachtige beluchting uitkomen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”theme_default” parallax_style=”vcpb-default” bg_image_repeat=”no-repeat” bg_image_size=”cover” bg_img_attach=”fixed” parallax_sense=”30″ viewport_vdo=”viewport_play” enable_controls=”display_control” bg_override=”0″][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Toelichting

Artemia salinaHet aanhouden van een juiste inwateringstijd is van groot belang – maximaal 1 uur – daar anders de eischalen zover ingeweekt raken, dat de naupliën reeds beginnen te leven binnen hun eischaal, in dat geval kan het chloreren dodelijk zijn! De bedoeling van het chloreren is alléén de eischaal op te lossen. De daarvoor benodigde tijd kan ook afhankelijk zijn van de kwaliteit van de Artemia-eieren, maar moet de 25 minuten niet overschrijden. Het volgen van deze methode baseert zich ook op ervaring met de kleur van de ontschaalde eieren. Het moment van het chloreren kan daaraan mede worden afgelezen.De belangrijke voordelen van beide methoden zijn

Het onzekere scheiden van lege eischalen en naupliën behoort tot het verleden.
De jonge vissen krijgen geen onverteerbare eischalen meer naar binnen. Verstopping en daaruit voortvloeiende verliezen komen dan niet meer voor.

Artemia-eieren die te oud zijn geworden of door onjuiste opslag niet meer kunnen uitkomen, zijn na het ontschalen toch weer prima bruikbaar, waarbij de voedingswaarde praktisch gelijk blijft.
Wij wensen u veel succes bij het kweken van artemia’s en hopen dat het goede resultaat een stimulans zal zijn voor de aquariumliefhebber bij het voeren van zijn aquariumvissen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]