De roodkopzalm, Hemigrammus bleheri

Deze keer een stukje over de Hemigrammus bleheri, de Nederlandse naam is Roodkopzalm (Hr. Heems sr. noemt het jeneverneuzen)
De roodkopzalm komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, hij leeft daar in water met een PH-waarde van 6 tot 7 en met een temperatuur tussen de 23 en 28° C. De lengte van de roodkopzalm is 4 -5 cm en het is een vis die u het beste kunt houden in een groepje van minimaal 5 stuks of meer, want het is een echte scholenzwemmer. Hij houdt zich op in de onderste waterlaag van het aquarium. Hij eet graag droogvoer en levend voer en wij adviseren een minimale aquariummaat van 60 of 80 cm.

De roodkopzalm is een vreedzaam visje dat makkelijk bij andere vissen gehouden kan worden, het is een zeer rustig visje dat in een aquarium een behoorlijke leeftijd kan behalen, een jaar of 10 is zeker geen uitzondering.

Alleen het overwennen van roodkopzalmen geeft wel eens wat problemen, het zijn stressgevoelige vissen. Met overwennen is de druppelmethode belangrijk, anders is de schok te groot voor de vissen.

Als uw roodkopzalmen dan in het aquarium rondzwemmen, is het een mooi gezicht hoe ze als een sliert achter elkaar aan door het aquarium heen zwemmen. Ik weet zeker dat u dan een hoop plezier aan de roodkopzalmen beleeft.