De schakelklok

Verlichtingstijd boven het aquarium

Deze keer een stukje over een schakelklok.

Het komt maar al te vaak voor dat er klanten in de winkel komen met een probleem, heel vaak is dat een probleem met alg in het aquarium. De eerst vraag die we dan meestal stellen, is hoe lang brandt het licht boven het aquarium? Dan komt meestal het antwoord “als ik opsta, gaat het licht aan en als we naar bed gaan doen we het uit” (dit is vaak meer dan 16 uur).

SchakelklokDat is over het algemeen veel te lang. De meeste aquaria gedijen goed met ongeveer 12 uur per dag licht. Het handigst is dan ook dit met een schakelklok te regelen. U kunt dan instellen dat het licht om 7 uur ’s morgens aan gaat, zodat u de vissen kunt voeren voor u naar uw werk gaat. Omdat u ook ’s avonds van uw aquarium wil genieten, laat u het licht tot 23.00 uur aan. Dat zou echter veel meer dan 12 uur zijn.

Dit lost u op door de de lampen een paar uur uit te schakelen overdag, en dan gedurende minimaal 3 uur. Dit is nodig voor de planten om ze te kunnen laten schakelen tussen assimilatie en dissimilatie. Assimilatie gebeurt als het licht aan is (overdag), dan nemen de planten CO2 op en geven zuurstof af en dissimilatie is dat ze zuurstof opnemen en CO2 afgeven en dit gebeurt s´nachts.