De vaantjesplant, Hygrophila difformis

Vaantjesplant

VaantjesplantDe vaantjesplant (Hygrophila difformis) komt oorspronkelijk uit Azië. De plant kan wel 50 tot 60 cm hoog worden en hij kan een doorsnede hebben van wel 15 tot 20 cm. De vaantjesplant houdt van matig tot veel licht, een watertemperatuur van 22 tot 30° C en van water met een pH-waarde tussen 5 en 9.

Het is een snelle groeier en een makkelijke plant voor in het aquarium. Voor mij een van de favorieten zelfs voor in het aquarium, want met deze plant kan je van die leuke straatjes maken, waarmee je zoveel diepte schept in het aquarium.

De Vaantjesplant is heel mooi lichtgroen. Door zijn formaat is hij ook heel goed te gebruiken als achtergrondplant. Ook kort houden echter is goed te doen omdat het een steelplant is, die kan je snoeien zoals je wilt.

VaantjesplantAls de vaantjesplant scheef gaat groeien in het aquarium, kunnen we het beste de “luchtwortels” er afknippen, daarna groeit hij weer recht omhoog. Hoe meer licht de Vaantjesplant krijgt hoe fijner het blad blijft, bij minder licht wordt het blad grover.

We kunnen deze plant vermeerderen door de uitlopers, die onderaan de stengel in de bladoksels groeien, er uit breken en in de bodem planten. Hier kan dan weer een nieuwe plant uit groeien. Ook is mogelijk om de plant 3 cm vanaf de bodem te snoeien en de oude onderstam te laten staan. Ook hier zal weer een nieuwe plant uitgroeien.

Vermeerderen is zelfs mogelijk door een los blad van de vaantjesplant te laten drijven in het aquarium. Als dit blaadje dan wortels heeft gekregen kunnen we het in de bodem planten.

De vaantjesplant komt het mooist tot zijn recht als we vóór deze lichtgroene plant een plantengroep plaatsen die mooi roodbruin van kleur is. Deze combinatie kan een echte blikvanger in het aquarium vormen