Onderhoud van de vijver

Advies voor het vijverseizoen

Als de natuur wakker begint te worden in het voorjaar betekend het dat de vijvers ook wakker gaan worden. De belangrijkste factor van het vijvermilieu is de waterkwaliteit. Veel vijverproblemen zijn het gevolg van een slechte bacteriecultuur, een verkeerde hardheid (KH) en/of een verkeerde zuurgraad (PH). Deze waterwaarden kan men zelf testen of laten testen door onze “vijverspecialist”, die u dan ook direct kan adviseren wat u moet doen om de juiste waarden te krijgen of om uw vijverwater van een goede bacteriecultuur te voorzien.

Een goede bacteriecultuur

Een goede bacteriecultuur

Bij de inrichting van uw vijver of om de ontwikkeling van het biologisch evenwicht te stimuleren is het mogelijk om goede bacteriën aan uw vijverwater toe te voegen, wij gebruiken hiervoor “Oase Biokick”. Deze bacteriën zorgen ervoor dat uw vijverwater binnen 48 uur miljarden nieuwe bacteriën bevat, waardoor het biologisch evenwicht snel op het gewenste niveau is.

Voor deze bacteriën is in de vijver een goede ondergrond nodig waarop deze bacteriën zich kunnen hechten. Daarom is het raadzaam om op de bodem van de vijver geen vijveraarde, maar een vijversubraat te gebruiken. Dit vijversubstraat heeft een poreuze samenstelling waardoor het een goede voedingsbodem voor de bacteriën is. Het grote interne oppervlak maakt de aanvoer van zuurstofrijk water mogelijk, waardoor een goede groei van micro-organismen op een klein oppervlakte mogelijk is.

Heems aanbeveling voor een goede bacteriecultuur

AquaActiv BioKick fresh 500 ml – Filterstarter

 • Meer dan 1 miljard micro-organismen/ml*
 • Snelle afbraak van ammonium/ammoniak, nitriet en nitraat
 • Brengt het biologisch evenwicht in de filter en het vijverwater snel op orde
 • Zorgt ervoor dat de volledige bacterie capaciteit binnen 1 a 2 weken werkzaam is
Een goede PH-waarde

Een goede PH-waarde

De ideale PH-waarde (zuurgraad) van uw vijverwater ligt rond de 7. Als deze te hoog is, en dat is meestal het geval, kunnen we deze verlagen d.m.v. Oase aquahumin Turfgranulaat . Ook betekent dit dat het vijvermilieu verbeterd dient te worden door Oase Bio Kick toe te voegen zoals eerder genoemd.

Heems aanbeveling voor een goede PH-waarde

Biologische bescherming tegen algen

 • Speciale turf voor de tuinvijver
 • Onthardt het water en verlaagt de pH-waarde
 • Voorkomt algengroei op fysische wijze door het zonnebril-effect.
 • 30-45% huminezuur-gehalte
 • Levering in een praktische netzak
Een goede KH en GH waarde

Een goede KH- en GH-waarde

Een goede KH-waarde (karbonaathardheid) en GH-waarde (gezamelijke hardheid) ligt tussen 6° en de 10° DH. Als de hardheid nu te laag is in de vijver verhogen we deze doormiddel van “Oase Optipond” of “Sera Pond Bio Balance” toe te voegen aan het water. Tevens zorgen een goede KH en GH voor een goede ontwikkeling van uw waterplanten.

Heems aanbeveling voor een goede KH- en GH-waarde

 • Bevat belangrijke mineralen en spoorelementen
 • Bindt ammonium & ammoniak
 • Creëert optimale wateromstandigheden voor GH, KH en PH waarden
 • Verhoogt de GH, KH en PH waarden van bron- en regenwater

De meest voorkomende vijver problemen?

Als uw vijverwater een goede PH en KH heeft, dan zullen zich weinig problemen voordoen. De problemen die het meest voorkomen zijn “draadalgen” en “groen water”.

Draadalg

Wat doen we tegen draadalgen?

Mocht uw vijver vol zitten met draadalg dan heeft dat te maken met een te hoge PH-waarde en een te lage KH-waarde. Hierdoor kunnen de zuurstofgevende onderwaterplanten dan ook niet groeien. Om dit te bestrijden gebruiken we “Oase Algo Direct” om de algen te verwijderen. Met als resultaat dat uw onderwaterplanten weer kunnen groeien.

 

Heems aanbeveling tegen draadalgen

 • Werkzame stof ook geschikt voor zwemvijvers
 • Biocideproducten voorzichtig gebruiken. Vóór het gebruik steeds het etiket en de productinformatie lezen!
 • Werkt door direct contact
 • Ideaal bij plaatselijke aantasting, bijv. in beeklopen
 • Incl. KH-sneltest voor veilige toepassing
Groen water

Wat doen we tegen groen water?

Het groene water van uw vijver word veroorzaakt door kleine zweefalgen die vooral in voedselrijk water zich snel kunnen ontwikkelen. Dit komt meestal omdat er geen zuurstofgevende onderwaterplanten en drijfplanten aanwezig zijn in de vijver. Deze planten zorgen, naast het produceren van zuurstof, ervoor dat de meeste voedingsstoffen uit het water gehaald worden omdat zij dit nodig hebben om te groeien. Hierdoor blijven er voor de zweefalgen weinig voedingsstoffen in het vijverwater over en de algen sterven langzaam af.

Heems aanbeveling tegen groen water

Gebruik zuurstofgevende onderwater- en drijfplanten. Heems heeft in de winkel een divers assortiment met zuurstofgevende onderwater- en drijfplanten. 

Watervlooien hebben de eigenschap om in de vijver, tot grote aantallen, toe te kunnen nemen. Ze voeden zich met organisch afval, bacteriën, klein plankton en vooral zweefalgen. Het is dus best zinvol om ook watervlooien in uw vijver te laten zwemmen in uw strijd tegen de groene zweefalgen.

Wilt u meer weten over ons assortiment? Neem gerust contact met ons.

UV-C lamp vervangen

Een UV-C lamp brengt het vijverwater in contact met ultraviolet licht. Deze UV-C straling zorgt ervoor dat zweefalgen en bepaalde ziekteverwekkers worden gedood. De dode zweefalgen blijven in het water zweven en worden vervolgens door het vijverfilter uit het water gezuiverd. Voor de optimale werking van een UV-C lamp is het nodig deze elke jaar te vervangen voor een optimale werking.

Heems aanbeveling voor het vervangenvan UV lampen

Hoeveel watt heb ik nodig in mijn vijver?

 • Vijvers zonder visbezetting: 1-2 watt per 1.000 liter vijverinhoud
 • Vijvers met visbezetting: 2-3 watt per 1.000 liter vijverinhoud
 • Vijvers met een hoge visbezetting: 3-4 watt per 1.000 liter vijverinhoud

Wilt u meer weten over ons assortiment? Neem gerust contact met ons op of loop bij ons even naar binnen.

Vissen in de vijver

Vissen in de vijver

Vijvervissen zorgen voor leven in de vijver. Bij de keuze van de vissoorten moet rekening gehouden worden met het gedrag van de vis.

Een karper bijvoorbeeld is een vissoort die vaak in de bodem van de vijver woelt, een winde daarentegen is een oppervlaktevis die we veel meer kunnen zien. De keuze in vissen wordt tegenwoordig steeds groter en vissen zijn ook in diverse maten leverbaar.

Bij het in de vijver zetten van uw nieuwe vissen moet u ze eerst aan de nieuwe watertemperatuur laten wennen door de zak ongeveer een half uur op de vijver te laten drijven.

Heems aanbeveling vissen in uw vijver

Zorg voor een juiste samenstelling vissen in uw vijver. Heems heeft in de winkel een uitgebreid assortiment met vijvervissen. Wilt u meer weten over ons assortiment? Neem gerust contact met ons op of loop bij ons even naar binnen.

Vragen over uw vijver?

Alle vragen over uw vijver en vijverwater willen wij graag beantwoorden in onze winkel. Als u problemen heeft met alg, met uw planten of vissen, neemt u dan een monster vijverwater mee in een plastic zakje en wordt het water kosteloos voor u getest.