Bij onderhoud van de vijver is de belangrijkste factor de waterkwaliteit. Een heldere vijver kan, als uw vijver milieu in orde is. Een heldere vijver is het doel waar iedere vijverliefhebber naar streeft, maar dit doel is alleen te bereiken wanneer men zich aan bepaalde regels houdt, die bijdragen aan een goed vijver milieu.

De belangrijkste factor van het vijvermilieu is de waterkwaliteit. Veel vijverproblemen zijn het gevolg van een slechte bacteriecultuur, een verkeerde hardheid (KH) en/of een verkeerde zuurgraad (PH). Deze waterwaarden kan men zelf testen of laten testen door onze “vijverspecialist”, die u dan ook direct kan adviseren wat u moet doen om de juiste waarden te krijgen of om uw vijverwater van een goede bacteriecultuur te voorzien.

Een goede bacteriecultuur

Een goede bacteriecultuurBij de inrichting van uw vijver of om de ontwikkeling van het biologisch evenwicht te stimuleren is het mogelijk om GOEDE BACTERIËN aan uw vijverwater toe te voegen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat uw vijverwater binnen 48 uur miljarden nieuwe bacteriën bevat, waardoor het biologisch evenwicht snel op het gewenste niveau is.

Voor deze bacteriën is in de vijver een goede ondergrond nodig waarop deze bacteriën zich kunnen hechten. Daarom is het raadzaam om op de bodem van de vijver geen vijveraarde, maar een VIJVERSUBSTRAAT te gebruiken. Dit vijversubstraat heeft een poreuze samenstelling waardoor het een goede voedingsbodem voor de bacteriën is. Het grote interne oppervlak maakt de aanvoer van zuurstofrijk water mogelijk, waardoor een goede groei van micro-organismen op een klein oppervlakte mogelijk is.

Een goede PH-waarde

Een goede PH-waardeDe ideale PH-waarde (zuurgraad) van uw vijverwater ligt rond de 7. Als deze te hoog is, en dat is meestal het geval, moeten we deze verlagen d.m.v. een TURFGRANULAAT of een PH-MIN vloeistof. Ook betekent dit dat het vijvermilieu verbeterd dient te worden door meer goede bacteriën toe te voegen.

Een goede KH- en GH-waarde

Een goede KH en GH waardeEen goede KH-waarde (karbonaathardheid) en GH-waarde (gezamelijke hardheid) ligt tussen 6° en de 10° DH. De hardheid van het water wordt bepaald door de opgeloste stoffen calcium en magnesium in het vijverwater.

Voor een goede plantengroei van uw zuurstofgevende onderwaterplanten en een goede ontwikkeling van het micro-organisme is een goede KH en GH belangrijk. Als deze te laag is, kunnen we deze gemakkelijk verhogen met een middel owat de waterhardheid verhoogt.

De meest voorkomende vijver problemen?

Vragen over de vijverAls uw vijverwater een goede PH en KH heeft, dan zullen zich weinig problemen voordoen. De problemen die het meest voorkomen zijn “draadalgen” en “groen water”.

Wat doen we tegen draadalgen?

DraadalgBij een vijver die vol zit met draadalgen is het vijverwater meestal wel helder maar de zuurstofgevende onderwaterplanten willen niet groeien. Bij draadalgen is er meestal sprake van een hoge PH waarde en een lage KH waarde, deze zal dan ook eerst in orde gemaakt moeten worden. Het speciaal ontwikkelde “OASE Draadalgen reguleerder” is een uitstekend preparaat om deze algen te verwijderen.

Wat doen we tegen groen water?

Groen water“Groen water” in uw vijver wordt veroorzaakt door kleine zweefalgen die zich vooral in voedselrijk water snel kunnen ontwikkelen. Dit probleem komt meestal voor in vijvers waarin de ZUURSTOFGEVENDE ONDERWATERPLANTEN en de DRIJFPLANTEN ontbreken of niet voldoende aanwezig zijn. Deze planten zorgen naast het produceren van zuurstof ervoor dat de meeste voedingsstoffen uit het water gehaald worden omdat zij dit nodig hebben om te groeien. Hierdoor blijft er voor de zweefalgen weinig voedingsstoffen in het vijverwater over en deze sterven langzaam af.

Als de ontwikkeling van de zuurstofplanten stagneert kan dit een gevolg zijn van een CO2-(koolzuur)gebrek in het vijverwater. Vooral in het voorjaar als de zuurstofplanten beginnen te groeien en het microleven nog geen CO2 produceert is de kans op verslijming van de planten groot.

Ook het gebruik van watervlooien in de vijver draagt bij aan een heldere vijver omdat de watervlo leeft van het kleine micro-organisme in de vijver.

Het meest afdoende middel tegen “groen water” is het plaatsen van een U.V.C.-apparaat, aangesloten op uw pompinstallatie.

UV lamp vervangen

De UV lamp in uw filter- of pompsysteem heeft maar een beperkte levensduur.
Vervang deze ieder jaar voor het beste resultaat.

Vissen in de vijver

Vissen in de vijverVijvervissen zorgen voor leven in de vijver. Bij de keuze van de vissoorten moet rekening gehouden worden met het gedrag van de vis.

Een karper bijvoorbeeld is een vissoort die vaak in de bodem van de vijver woelt, een winde daarentegen is een oppervlaktevis die we veel meer kunnen zien. De keuze in vissen wordt tegenwoordig steeds groter en vissen zijn ook in diverse maten leverbaar.

Bij het in de vijver zetten van uw nieuwe vissen moet u ze eerst aan de nieuwe watertemperatuur laten wennen door de zak ongeveer een half uur op de vijver te laten drijven.

Vragen over uw vijver?

Vragen over de vijverAlle vragen over uw vijver en vijverwater willen wij graag beantwoorden in onze winkel. Als u problemen heeft met alg, met uw planten of vissen, neemt u dan een monster vijverwater mee (in een schoon potje).