Waterkwaliteit

WaterkwaliteitAlleen als de waterkwaliteit van uw vijver optimaal is, kunt u er gerust op zijn dat de vijver gezond de winter in gaat.

Meestal is een slechte waterkwaliteit de oorzaak van zieke vissen en andere vijverproblemen.

Zorg dat de KH en GH tussen de 6 en de 10 DH zijn en de zuurgraad tussen de 7 en 8 PH.

 

Bladvuil, plantenresten en algen

Bladvuil, plantenresten en algenVerwijder alle plantenresten, bladeren en algen met een schepnet. De waterkwaliteit van de vijver wordt negatief beïnvloed als plantenresten e.d. gaan rotten.

Vooral in de herfst zal uw vijver snel vervuild raken door vallende bladeren. Verwijder deze onmiddellijk met behulp van een schepnet en dek uw vijver af met een vijverafdeknet. Deze zijn in diverse afmetingen te krijgen. Dit voorkomt tevens dat reigers of katten uw vissen kunnen opeten.

 

Pompen, filters en (UVC)lampen

Oase BiotechHaal uw vijverpomp, UVC-lamp, filter en eventuele onderwaterverlichting uit de vijver. Maak deze schoon en berg ze vorstvrij op. Het beste kunt u de pomp in een emmer met water bewaren, tegen verdampen van het water doet u een deksel op de emmer.

Als de pomp dieper dan 80 cm staat is dit niet nodig daar de kans op bevriezen erg klein is. U moet de pomp wel schoonmaken voordat deze een lange tijd stil staat.

Maak ook uw UVC-lamp schoon en berg deze droog op. Als u deze in het voorjaar weer aansluit, vervang dan de UVC-lamp want deze heeft een beperkt aantal branduren.

Lees meer over filters en pompen.

Plaats een vijverbeluchtingsset (voorkomt dichtvriezen)

VijverbeluchtingssetEen beluchtingsset bevordert de gasuitwisseling en het zuurstofgehalte in de vijver. Het is daarom noodzakelijk voor een gezonde waterkwaliteit.

Bij vorst helpt een beluchtingsset een wak in uw vijver open te houden.

 

Voeren in het najaar en in de winter

Voeren van de vissenAls de watertemperatuur onder de 10°C is gedaald, verblijven de vissen in de diepere waterzones. Voer de vissen 3 – 4 maal per week met een Wintervoer, dit voer zakt naar de bodem en wordt door alle vissoorten gegeten.

Wintervoer heeft een lagere energiewaarde en is daardoor beter verteerbaar.