Dwerggoerami Colisa lalia

Colisa lalia

Deze Colisa lalia is een van de kleinste vissen uit de Colisa-groep en is afkomstig uit India, voornamelijk uit Assam en Bengalen.

Het vrouwtje is eenvoudig beige van kleur. Het mannetje is echter heel anders: de grondkleur is rood met op de flanken blauw en groene strepen.
Deze dwerggoerami wordt tegenwoordig ook in diverse kleuren gekweekt.

Colisa laliaDe dwerggoerami is vreedzaam en kan gerust bij andere vissen in het aquarium gehouden worden. De meest ideale omgeving is een goed beplant aquarium, met het liefst wat drijfplanten.

Het is een vis die tot familie van de labyrintvissen behoort. Ze worden gekenmerkt door het bezit van een zogeheten ademlabyrint.
De voor de ademhaling vaak ontoereikende kieuwen worden door dit orgaan gesteund. De vis hapt lucht aan de oppervlakte en zodoende wordt er zuurstof opgenomen. Als de vissen dit niet kunnen doen, vult het labyrint zich met water en dan stikken de vissen.

De meeste labyrintvissen kunnen normaal gesproken nog leven in zeer zuurstofarm water. Deze vis stelt dan ook weinig eisen.

De voortplanting

Het mannetje bouwt in de paartijd een schuimnest, van 5 tot 10 cm in doorsnede en ongeveer 1 cm dik. Dit doet hij met stukjes planten en tussen drijvende bladeren. Als hij met het schuimnest bezig is wordt het vrouwtje er niet bij in de buurt geaccepteerd. Pas als hij klaar is met het bouwen van het nest, mag het vrouwtje er bij komen. Dan worden de eitjes afgezet die vervolgens naar de oppervlakte stijgen en in dat schuimnest komen te zitten. Dan kan het mannetje de eitjes in alle rust verzorgen.

De eitjes komen ongeveer na 1 dag uit. De jonge Dwerggoerami’s zijn dan ontzettend klein en moeten dan het allerkleinste voer hebben dat er bestaat. De waterstand dient tussen 10 en 15 cm te zijn, een grote hoogte overbruggen kunnen deze kleine visjes niet en aangezien het ademlabyrint zich pas tussen de tweede en de vierde week ontwikkelt, zouden de jongen anders kunnen verdrinken.
Men kan het schuimnest in een apart aquarium plaatsen, dit kan je het beste met een pollepel doen. Het is in een gezelschapsaquarium bijna niet mogelijk deze jonge visjes groot te krijgen.

Wetenschappelijke naam:
Nederlandse naam:

Herkomst:
Oorsprong:
Grootte:
Positie in het water:
Voortplanting:
Gedrag:

 

Aquariuminhoud:
Temperatuur:
PH:
Verlichting:
Voer:
Inrichting: Colisa lalia
dwerggoerami

Zuidoost Azië
aquariumkweek
5 – 7 cm
bovenin
eierleggend (schuimnesten)
wat schuw, maar erg vreedzaam

Te houden in een koppel

50 liter
21 – 25°C
neutraal
veel licht
droogvoer, diepvriesvoer, levend voer
planten en drijfhout