Geelpunt algeneter, Ancistrus temminckii

Ancistrus temminckii

Deze keer een stukje over de Ancistrus temminckii of Geelpunt algeneter, zoals hij ook wel genoemd wordt.

Geelpunt algeneter, Deze algeneter kan goed in een gezelschapsaquarium gehouden worden, hij wordt 4 tot 8 cm groot. Het verschil tussen man en vrouw is duidelijk te zien, alleen de man heeft een borstel op zijn kop, de vrouw niet.

De Geelpunt leeft in het aquarium veelal op de bodem en vindt het prettig als er een stuk hout met wat gaten in het aquarium aanwezig is, zodat hij zich daarin kan verschuilen. Het is een algetende vis die vooral ‘s nachts actief is. Dat wil niet zeggen dat je ze overdag niet ziet, maar hun werk doen ze veelal in de avonduren en ’s nachts. Het voedsel bestaat vooral uit algen en daarnaast wat goede voedertabletten.

De Ancitrus is afkomstig uit Zuid-Amerika en leeft in het bovenste en middelste deel van de Braziliaanse Amazone en in de Negro, lagere Trombetas, Tefé, Madeira en Tapajos. In deze omgeving ligt de pH-waarde rond 6,0 tot 8,0 en de dH-waarde is 5-19. De temperatuur van het water is normaal gesproken 23 tot 27 graden. Voor deze vis adviseren wij neutraal tot licht zuur water (pH 6,5 tot 7,0).

Geelpunt algeneterOm te kweken adviseren wij vrij zacht water van 4 tot 10 graden totale hardheid.
Voor het kweken is een keramieken hol of buis prima geschikt, er worden daarin rond de 50 oranje eieren afgezet. Als de eieren uitkomen, verschijnen er piepkleine visjes met een oranje bal onderaan hun lichaam. Het mannetje blijft de jongen nog wel beschermen tot ze iets groter zijn en als ze de dooierzak kwijt zijn, gaan de jongen op avontuur. Zorg dan wel voor voldoende voertabletten zodat ze goed kunnen eten.

De Geelpunt; een algeneter waar u een hoop plezier van kunt hebben.