Verzorging van aquariumplanten

U bent hier: Home / Aquariumplanten assortiment / Verzorging van aquariumplanten
Verzorgingstips
Dennerle DeponitMix Professional 9in1 bodem

Voeding

Waterplanten hebben voeding nodig. Deze voeding nemen de planten grotendeels op door hun wortels. Daarom is een goede voedingsbodem in het aquarium noodzakelijk. Zonder voldoende voeding kunnen planten geel worden, ze kunnen verslijmen of er vallen gaten in de bladeren. Behalve de voedingsbodem is het belangrijk de planten te bemesten. Dit kan door middel van plantenmest. De dagelijks toe te dienen vorm levert betere resultaten dan de mest die één keer per twee weken wordt toegediend. Bij waterverversing is er plantenmest in tabletvorm die tekorten direct aanvult.

Koud water

Water verversen

Waterverversen is ook voor de planten belangrijk omdat het nitraten en fosfaten afvoert. Deze stoffen werken groeiremmend en planten kunnen er zelfs door verbranden. Bij een teveel aan deze afvalstoffen kan er teveel alggroei optreden. Het afvoeren van dit onzichtbaar vuil is dus noodzakelijk.

CO2 bemesting

CO2 bemesting

De planten hebben ook koolstof nodig voor de celopbouw. Deze koolstof kun je toevoegen door CO2 in het water op te lossen. Zonder CO2 kunnen de planten minder voeding opnemen.

Verlichting

Verlichting

Behalve voeding en koolstof hebben planten ook licht nodig om te groeien. Diverse kleuren licht uit het spectrum zijn noodzakelijk voor de stofwisseling en daarmee de groei van aquariumplanten. Goede verlichting is dan ook een noodzaak. De hoeveelheid licht is afhankelijk van verschillende factoren. Wij adviseren de lampen tussen 10 en 14 uur per dag te laten branden.

Beplanting

Plantensoorten

Eenvoudig gesteld zijn er twee soorten aquariumplanten: bladplanten en steelplanten.

Bladplanten groeien vanuit een kern en groeien door middel van wortelstokken. Deze planten zijn lastig te snoeien, maar wel uit te dunnen door bladeren van de wortelstok te breken.

Planten op steel kunt u zelf op de gewenste hoogte houden. Trek hiervoor de plant voorzichtig uit de bodem, maak hierbij een lichte schudbeweging zodat de voedingsbodem niet door het aquariumwater verspreid wordt. Als de plant los is, knipt u eenvoudig het onderste stuk eraf zodat het overblijvende deel gewenste lengte heeft. Dit deel zet u voorzichtig weer in de bodem terug, de plant zal snel nieuwe wortels vormen.