Verzorging van aquariumplanten

Alle informatie die nodig is om uw aquariumplanten optimaal te verzorgen

Tips over het onderhoud van uw aquariumplanten, de planten voeding, het water verversen, de CO2 bemesting, de verlichting van de planten en het snoeien van de planten.

Voeding

Waterplanten hebben voeding nodig. Deze voeding nemen de planten grotendeels op door hun wortels. Daarom is een goede voedingsbodem in het aquarium noodzakelijk. Zonder voldoende voeding kunnen planten geel worden, ze kunnen verslijmen of er vallen gaten in de bladeren. Behalve de voedingsbodem is het belangrijk de planten te bemesten. Dit kan door middel van plantenmest. De dagelijks toe te dienen vorm levert betere resultaten dan de mest die één keer per twee weken wordt toegediend. Bij waterverversing is er plantenmest in tabletvorm die tekorten direct aanvult.

Waterkwaliteit

Water verversen

Water verversen is ook voor de planten belangrijk omdat het nitraten en fosfaten afvoert. Deze stoffen werken groeiremmend en planten kunnen er zelfs door verbranden. Bij een teveel aan deze afvalstoffen kan er teveel alggroei optreden. Het afvoeren van dit onzichtbaar vuil is dus noodzakelijk.

Lees meer over waterkwaliteit

CO2 bemesting

De planten hebben ook koolstof nodig voor de celopbouw. Deze koolstof kun je toevoegen door CO2 in het water op te lossen. Zonder CO2 kunnen de planten minder voeding opnemen.

Lees meer over CO2 bemesting

Verlichting

Behalve voeding en koolstof hebben planten ook licht nodig om te groeien. Diverse kleuren licht uit het spectrum zijn noodzakelijk voor de stofwisseling en daarmee de groei van aquariumplanten. Goede verlichting is dan ook een noodzaak. De hoeveelheid licht is afhankelijk van verschillende factoren. Wij adviseren de lampen tussen 10 en 14 uur per dag te laten branden

Lees meer over verlichting
Plantenschema Heems

Plantensoorten

Eenvoudig gesteld zijn er twee soorten aquariumplanten: bladplanten en steelplanten.

Bladplanten groeien vanuit een kern en groeien door middel van wortelstokken. Deze planten zijn lastig te snoeien, maar wel uit te dunnen door bladeren van de wortelstok te breken.

Planten op steel kunt u zelf op de gewenste hoogte houden. Trek hiervoor de plant voorzichtig uit de bodem, maak hierbij een lichte schudbeweging zodat de voedingsbodem niet door het aquariumwater verspreid wordt. Als de plant los is, knipt u eenvoudig het onderste stuk eraf zodat het overblijvende deel gewenste lengte heeft. Dit deel zet u voorzichtig weer in de bodem terug, de plant zal snel nieuwe wortels vormen.