Hygrophila balsamica

Hygrophila balsamica

Deze keer een stukje over de aquariumplant de Hygrophila balsamica

Hygrophila balsamicaVan deze opvallende plant is de oorspronkelijke herkomst Azië, maar de aquariumplanten van nu worden niet meer uit de natuur gehaald, ze worden gekweekt. De meeste planten die te koop worden aangeboden, zijn onder water gekweekt.

Dit is in dit geval heel belangrijk, want de bovenwatervorm van de Hyrophila balsamica kan giftig zijn, in het aquarium kan hierdoor het hele vissenbestand sterven. Door gecontroleerde kweek weten we zeker dat hij veilig is.

Het is een plant die heel goed groeit en een dikke steel krijgt. Als u hem wilt stekken, kunt u hem het best met een plantenschaar knippen.
Als u dit doet, kunt u de onderstam laten staan in de bodem, want hierdoor geeft hij ook weer nieuwe stekken op die onderstam.

Hygrophila balsamicaOp de foto hiernaast staan er wel wat veel in het aquarium, maar het is en blijft een mooie plant om een straatje van te maken. Met een straatje bedoelen we een groep planten die we van laag naar hoog op laten lopen, zodat de groep meer diepte geeft in het aquarium.

De Hygrophila is een plant die weinig eisen aan het water stelt, maar CO2 is wel de meststof die hoog op zijn verlanglijstje staat.

Het is een fijnbladig plantje, dit houdt in dat hij wel veel licht nodig heeft. Als het licht niet voldoende is, dan heeft hij alleen in de top wat bladeren en is het voor de rest een kale stam.

Mocht het zo zijn dat de steel kaal wordt en de top van de plant nog mooi is, kort de plant dan in zodat hij weer opnieuw kan groeien.