Inrichten van het aquarium

Inrichten van een aquarium

Deze keer wil ik wat tips geven over het inrichten van het aquarium met planten.

Het beste wat u vooraf kunt doen is een beplantingsschema maken, dan kunnen we het beste zien wat we doen met planten en hout of ander decoratiemateriaal.

Gebruik niet te veel soorten planten maar mooie wat grotere groepen planten, we rekenen per 10 cm voorruit één soort, exclusief de solitaire planten.

Zorg voor een mooie afwisseling van bladvorm en kleur, zet daarom geen planten naast elkaar met dezelfde bladvorm, of de kleuren moeten sterk van elkaar afwijken.

Iedere plantensoort heeft in verband met zijn lengte zijn eigen plaats in het aquarium, kleine plantjes op de voorgrond, hoge planten in het midden en/of achter in het aquarium.

Plaats een of twee mooie solitaire planten in het aquarium, zet ze niet in het midden omdat dit het aquarium in tweeën deelt, maar doe dit op 1/3 of 2/3 van het aquarium, dit is optisch veel mooier.

Let er op dat een rode plant niet tegen de achterwand staat, maar zet hem juist voor een mooie groene plant, dit geeft optisch veel meer diepte. Probeer wat straatjes te maken met de planten, die mogen niet evenwijdig aan het voorruit lopen maar wat schuin de bak in. Dit geeft extra diepte in het aquarium (kijk maar naar een schilderij met een landweg).

Zet de plantjes niet te dicht op elkaar, zodat ze ruimte en licht genoeg hebben om te groeien.

Als we de plantjes in de bodem zetten, haal dan de onderste blaadjes eraf die anders toch in het zand zouden staan, want de plant kan hierdoor wegrotten.

Gebruik zeker snelle groeiers en zuurstofleveranciers, dit helpt een algenplaag te voorkomen.

Planten met fijne blaadjes hebben veel licht nodig, planten met grote bladeren kunnen met minder licht af.

Gebruik natuurlijk wel plantenmest, dit is verkrijgbaar in diverse vormen, van eenvoudige druppeltjes tot een complete CO2-installatie.