Javamos, Vesicularia dubyana

Javamos

JavamosDe Vesicularia dubyana of Javamos is een mooie maar ook een nuttige aquariumplant. Eigenlijk kunnen we niet praten over een plant, want het is een watermos. Javamos is nuttig omdat vissen daar hun eitjes in kunnen afzetten en het is zeker een ideale plaats voor de jonge vissen om zich in te verschuilen.

Javamos is als je het koopt vaak een rommelig ogend stukje mos in een kuipje of op een stuk hout of steen. Als u het mos los koopt, kunt u het het beste op hout of steen vastbinden met heel dun nylon visdraad. Wat u ook kunt doen, is het mos op de achterwand vastzetten met spelden of houten prikkertjes, zodat het hier verder op groeit.

Javamos is een lust voor het oog. In de natuur groeit Javamos ook boven water in waterloopjes en op verticale natte wanden van natuursteen. Het Javamos wat boven water groeit is diepgroen van kleur. Onder water kan het in diverse groene kleurschakeringen voorkomen.

JavamosZeker is het dat het een mossoort is die niet veeleisend is.
Javamos groeit het beste bij een PH-waarde tussen de 6,5 en de 7,8 en een KH waarde tussen 4 en 8.
De hoeveelheid licht is niet zo belangrijk; het groeit bij een heel krachtige belichting maar ook in een aquarium dat alleen verlicht wordt door daglicht. Javamos heeft het liefst een tempratuur tussen de 18 en 28 graden.

Het onderhoud van Javamos is heel belangrijk, het houdt namelijk heel veel zweefvuil vast. Dus regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) met de hevelslang goed ontdoen van het zweefvuil. Bij sterke uitgroei van Javamos is het belangrijk dat we de dikke moslaag knippen, anders verstikt het en kan zich niet goed meer verjongen.

Javamos is dus voor een aquariumliefhebber een mossoort die zeker niet in het aquarium mag ontbreken.