KH-waarde van het aquariumwater

KH waarde

Deze keer een stukje over de KH-waarde.

De KH-waarde wordt gemeten als carbonaatgehalte (CO32) in het water, ook wel de carbonaathardheid genoemd.

De KH-waarde is van grote invloed op de PH-waarde in het aquarium, omdat deze werkt als buffer tegen verzuring. De balans tussen de carbonaten en bicarbonaten zorgt in combinatie met koolzuurgas voor een stabiele PH-waarde in het aquariumwater, zolang er voldoende carbonaten/bicarbonaten in het aquariumwater aanwezig zijn.

Het komt maar al te vaak voor als we aquariumwater meten dat we zien dat de KH- en de PH-waarde niet goed op elkaar zijn afgestemd. Als we kijken naar de linker kolom dan zien we de KH-waarde staan van 0,5 tot 20. Als we kijken naar de bovenste rij dan zien we de PH-waarde staan van 6,0 tot 8,0.

Wat nu belangrijk is om te weten, is of er wel voldoende milligrammen CO2 in het aquariumwater zitten. Het beste kunnen we dan met een KH test, de KH-waarde en de PH-waarde meten.

Stel dat de KH-waarde 4 is dan mag de PH-waarde tussen de 7,0 en de 7,2 schommelen.
Als de PH-waarde nu 7,4 is dan is er te weinig CO2 in het water. Als dit zo is geven we meer CO2-bellen in het aquariumwater. Als de PH-waarde 6,8 is, dan zit er teveel CO2 in het aquariumwater en dan geven we minder CO2-bellen in het aquariumwater.

Als er teveel CO2 in het water zit dan kunnen de vissen het benauwd krijgen en we geven teveel CO2 dus is de CO2-fles ook eerder leeg dan nodig.

Ook, als er te weinig CO2 in het aquariumwater zit, hebben de planten er niet veel aan.

Dus is het belangrijk als we met CO2 in het aquarium bezig zijn, de KH-waarde te meten en ook de PH-waarde. Dit kunnen we het beste met een druppeltest omdat deze veel nauwkeuriger meet dan een strip waar we het aquariumwater ook mee meten.