Klavertjevier, Marsilea hirsuta

Marsilea hirsuta

Deze keer een stukje over Marsilea hirsuta.

KlavertjevierDe Nederlandse naam van dit plantje is Klavertjevier. Deze naam heeft dit leuke plantje te danken aan zijn bovenwatervorm, hiernaast op de foto is de bovenwatervorm zoals hij meestal in de winkel wordt verkocht.

Na een aantal weken verandert deze bovenwaterbladvorm naar een onderwaterbladvorm, zie de foto’s hieronder.

Het Klavertjevier is een bijzonder goede bodembedekker, het blijft een zeer laag plantje in het aquarium. Het groeit door middel van een wortelstokje.

Bij aanschaf zitten deze plantjes meestal in een pot of op een matje. U kunt de plantjes dan het best in een aantal kleine stukken verdelen, zo maakt u van één potje 5 of 6 plantjes die u een paar centimeter uit elkaar plant. Zo kan het een groter veldje worden dat vanzelf dichtgroeit en een mooi dicht veldje vormt.

Het plantje is afkomstig uit Australië, het is een makkelijke groeier die niet veel eisen stelt aan het aquariumwater. Ook de hoeveelheid licht hoeft niet extreem veel te zijn, ondanks dat het een laag plantje is, waar je van zou verwachten dat het veel licht nodig zou hebben.

Het is makkelijk plantje dat goed groeit, maar toch niet snel te groot wordt. De Marsilea hirsuta is in elk aquarium een aanwinst!