Levermos, Monosolenium tenerum

Monosolenium tenerum

Deze keer een stukje over de Monosolenium tenerum.

LevermosDe Nederlandse naam voor dit plantje is Levermos. Herkomst van dit plantje is Azië, het wordt 2,5 tot 5 cm hoog en het is zodevormend.

Levermos stelt weinig eisen aan de verlichting, dat kan variëren van weinig tot veel. De temperatuur mag zelfs tussen de 5 tot 28 graden zijn. Ook de hardheid van het aquariumwater boeit deze plant niet, van zacht tot zeer hard, het is al gauw goed.

Levermos is dus een eenvoudig plantje om te houden.
De groeisnelheid is langzaam tot matig.

De Monosolenium tenerum is een aantrekkelijk plantje met zijn donkergroene kleur. Het vormt op de bodem van het aquarium een kussen van mos dat naar de bodem zinkt, zonder het te verzwaren of vast te binden. Het is dus geen drijfplant zoals Riccia fluitans.

We kunnen dit Levermos natuurlijk wel op een stuk steen of hout vastbinden. Als we dit willen doen, kan dit het beste met heel dun nylon visdraad.

LevermosLevermos laat zich ook gemakkelijk stekken, het is heel eenvoudig er een stuk vanaf te halen en op een andere plaats neer te leggen. Dit losse stuk wordt ook weer een mooi mostapijt.

Op de foto links heeft het Levermos al een mooi tapijtje gevormd in het aquarium.

Het is in het begin soms wel moeilijk om het Levermos op zijn plaats te houden, omdat door de stroming in het aquarium het niet zo makkelijk op de plaats blijft liggen waar wij het willen hebben. Dit is op te lossen door het met houten prikkers in de bodem vast te zetten. Zo stroomt het niet zo snel van zijn plaats weg. Als het veldje eenmaal groot genoeg is, blijft het wel liggen.