Over Dierenspeciaalzaak Heems Sinds 1822

De firma Heems sinds 1822 is één van de oudste dierenspeciaalzaken in Nederland. In 1822 trouwde de zolder- of gruttersknecht Pieter Heems met Marijtje Steenvoorde. Terwijl Pieter zijn dagen als knecht sleet, verkocht Marijtje erwten en andere levensmiddelen in de voorkamer van hun woonhuis in de Achterstraat in Haarlem. Die activiteit groeide uit tot een bescheiden grutterij. Na de dood van haar man zette Marijtje het winkeltje voort. Elke cent werd in het bedrijf geïnvesteerd waardoor het assortiment groeide.

In 1873 werd een groter pand betrokken aan de Anthoniestraat. Omstreeks 1925 kende het bedrijf een grote bloei in de fourage- en meelhandel. Met de komst van de auto nam de vraag naar haver af en legde het bedrijf zich toe op de verkoop van mengvoeders. Via de groothandel schakelde het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog over op detailhandel in pluimvee- en vogelvoer.

In 1970 verhuisde de winkel naar de Kanaalweg 7 in Heemstede omdat er aan het Spaarne een brede weg gemaakt moest worden voor de brug “De Verfroller” Hier werden aquariumartikelen en een uitgebreider assortiment dierenbenodigdheden aan het assortiment toegevoegd. Verschillende uitbreidingen en verbouwingen volgden om de winkel steeds completer en overzichtelijker te maken.

Op 1 mei 1997 werd ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum het predikaat “Bij koninklijke beschikking Hofleverancier” uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een druk bezochte receptie door de burgemeester van Heemstede namens de Koningin. Ook werd het boekje “Van groene erwt tot tropische vis” uitgegeven, dat gaat over de geschiedenis van de firma Heems sinds 1822.

Vijfde en zesde generatie Heems

Augustus 2017 verhuisde de firma Heems naar een nieuwe winkel aan de Havenstraat 49 in Heemstede, 500 meter vanaf de oude locatie, omdat er aan de Kanaalweg huizen werden gebouwd.

Nu in 2019 is Heems sinds 1822 een schitterende dierenspeciaalzaak, waarvan met name de aquariumafdeling tot in de wijde omtrek bekend is met een uniek assortiment benodigdheden. Uiteraard kunt u ook voor vijvervissen, vogels en knaagdieren bij Heems sinds 1822 terecht. Ook het assortiment voeders en benodigdheden is uniek voor de regio.

Producten van prima kwaliteit en een uitstekende service zijn ons handelsmerk. U bent van harte welkom.

personeel opening Heems 2017

Opening Heems augustus 2017

Impressie van onze winkel

Wie wij zijn

Frans Heems
Ondernemer/eigenaar

Jos Heems

Jos Heems
Ondernemer/eigenaar

Rob Windt

Rob Windt
Aquarium- en vijverafdeling

Lisa Veen

Lisa Veen
Aquariumafdeling en winkel

Marion Mesman

Marion Mesman
Winkel, vogels en knaagdieren

Onno Heems
Partimer

Fleur
Partimer

Reijn Heems
partimer

Wat ze over ons zeggen

Marion Mesman
HET ZONNETJE IN HUIS

Ze is altijd bezig. Of ze staat de hokken schoon te maken, of ze helpt je vriendelijk bij het afrekenen bij de kassa.

Marion Mesman / Vogels en knaagdieren
Rob Windt

HEEL VEEL KENNIS

Wil je een speciaal visje, of heb je een probleem met je aquarium. Rob heeft veel kennis die hij graag met je deelt.
Rob Windt / Aquariumafdeling
Lisa Veen

DE (ON)ZICHTBARE KRACHT

Lisa is overal aanwezig, waar je ook loopt in de winkel. Altijd een vriendelijk woord en bereidt om te helpen.
Lisa Veen / Aquariumafdeling en winkel
Jos Heems

NIETS IS TEVEEL

Als een razende reporter gaat hij voor je door de winkel als je iets vraagt. En hij heeft er ook altijd een antwoord op.
Jos Heems / Ondernemer / eigenaar