Pauwooggrondel, Tateurndina ocellicauda

Tateurndina ocellicauda

Deze keer een stukje over het visje Tateurndina ocellicauda.

PauwooggrondelDe Nederlandse naam voor deze schoonheid is Pauwooggrondel en hij komt uit Nieuw Guinea. Hij wordt maximaal 5 cm groot.

Geschikte waterwaardes zijn; PH-waarde tussen 6,5 en 7, temperatuur 22 tot 26 graden en de GH-waarde tussen 4 en 8.

Het is een vreedzaam visje en het heeft zo veel kleuren dat het daarom erg geliefd is in de aquariumwereld. Omdat ze niet erg groot worden, is het een visje dat u ook heel goed kunt houden in een klein aquarium.

Pauwoog grondels voelen zich het meest thuis in een dicht beplant aquarium met wat kienhout en stenen en met een holletje waar ze hun eitjes kunnen afzetten. Een paar planten die hier heel goed te gebruiken zijn, zijn Javavaren en Javamos. Deze planten groeien op hout en op steen of op een kokosnoot, zeker aanraders in het aquarium.   Het verschil tussen man en vrouw is niet al te moeilijk, de man heeft een groter voorhoofd en het vrouwtje heeft een veel vollere buik dan het mannetje.

De broedzorg komt geheel voor rekening van het mannetje, want zodra de eitjes zijn afgezet door het vrouwtje, bevrucht het mannetje de eitjes en jaagt hij het vrouwtje weg. Hij heeft veel werk te doen. Behalve de eitjes bewaken moet hij ze ook bewaaieren met zuurstofrijk water, aangezien het legsel anders beschimmelt. Er zijn natuurlijk ook vissen die de eitjes op willen eten en daarom bewaakt hij ze met zijn leven.

De voeding van de Pauwoog grondel bestaat uit liefst levend voer zoals tubifex, watervlooien en muggenlarven want droogvoer is niet hun favoriete kost.