Purperkop, Puntius nigrofasciatus

Puntius nigrofasciatus

Deze keer een stukje over de Puntius nigrofasciatus.

PurperkopDe Nederlandse naam van deze vis is Purperkop. Aan zijn kopkleur heeft hij zijn naam te danken.

De Purperkop is afkomstig uit Sri Lanka, de mannetjes hebben de purperrode kop en een heel donker achterlichaam (foto links).

De vrouwtjes hebben alleen de fraaie streeptekening over het lichaam.
(zie foto hieronder)

Het zijn vissen die weinig eisen aan het aquariumwater stellen, een PH-waarde tussen de 6 en 7 is prima, de temperatuur tussen de 23 en 26 graden en de hardheid mag variëren tussen de 5 en de 15 graden GH.

Met een lengte van ongeveer 5 – 6 cm zijn ze goed te houden in een aquarium van ongeveer 80 cm lang. Het best kunt u ze houden in een schooltje van ongeveer 5 stuks en dan het liefst 3 vrouwtjes en 2 mannetjes, maar meer mag natuurlijk ook als het aquarium groot genoeg is.

PurperkopDe Purperkop is een vreedzaam visje en erg levendig, want het zijn actieve zwemmers. Ze houden van een aquarium wat goed beplant is, maar wel met voldoende zwemruimte. Daarbij wat kienhout met hier en daar wat javamos er op en andere fijne beplanting, daar kunnen ze hun eitjes in afzetten.

De voeding voor de purperkop is droogvoer met als afwisseling wat levend voer als watervlooien, muggenlarven en artemia. Als Purperkoppen het naar hun zin hebben, baltsen ze regelmatig in het aquarium wat natuurlijk een mooi spel is om te zien. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat er ook eitjes worden afgezet. Hieruit kommen wel jongen maar deze zijn zo klein dat ze meestal snel worden opgegeten door de andere aquariumbewoners. Als u ook wil kweken en de jongen over wil houden, is een aparte kweekbak iets om aan te raden.

Kortom; een vis waar u zeker een heleboel plezier aan kunt beleven.