Riccia fluitans

Riccia fluitans

Deze keer een stukje over de plant Riccia fluitans.

Riccia fluitans is een drijvende aquariumplant die over de hele wereld voorkomt (een kosmopoliet).
Deze plant stelt weinig eisen aan de watersamenstelling, maar heel veel licht en voldoende CO2 zijn belangrijk om de Riccia fluitans met succes te laten groeien.Hoewel in principe een drijfplant, kunt u Riccia ook gebruiken om de voorgrond van uw aquarium te verfraaien. Vastgemaakt op stukken steen of rots en zelfs op hout kan het prima dienst doen als laagblijvende voorgrond plant.  Het best kunt u dan de Riccia fluitans op de steen of het hout leggen en de plant voorzichtig uitspreiden. Dan bindt u het met dun nylon visdraad (10/100) vast en wikkelt het visdraad een aantal keer om het plantje heen, zie foto linksonder.U kunt het plantje ook met een haarnetje vastzetten, zie foto rechtsonder. Zodra het plantje gaat groeien, overwoekert het het nylon visdraad of het netje.

Vaak is na een aantal weken de plant zo dik geworden dat de onderste laag niet voldoende licht meer krijgt. Daardoor laat het los van het materiaal waar het op was vastgezet.U kunt dan de plant vermeerderen door van de dikke pluk een aantal dunne plukken te maken, die u op andere plaatsen weer kunt vastzetten.De Riccia fluitans komt in het aquarium het meest tot zijn recht als u het plantje voor een groep donkere planten plaatst, dit zorgt voor een heel mooi contrast.

Tot slot, ook als de Ricca fluitans assimileert is het een schoonheid om te zien, dan zitten de fijne blaadjes vol met zuurstof belletjes.