Schimmelziekten bij vissen

Schimmelziekten

SchimmelziektenDe aquariumliefhebber denkt al gauw met schimmelziekten bij vissen te maken te hebben. Voor hem is ieder wit plukje op de vis een schimmelbesmetting. Om het goed vast te kunnen stellen of het om schimmel gaat, moeten we eigenlijk een onderzoek doen onder de microscoop. Maar dat is bijna voor niemand te doen omdat we niet allemaal zo’n ding in de kast hebben staan. De meeste medicijnen hebben echter een breed spectrum voor verschillende schimmelaandoeningen.

De levenscyclus van schimmels bestaat vaak uit een geslachtelijke en een ongeslachtelijke cyclus. Soms zijn in het uiteinde van de schimmeldraad de vrijkomende zwermsporen waar te nemen (in de afbeelding hier linksonder is dit te zien).

Onder een microscoop, goed vergroot, zie je nieuwe sporen al zitten.

SchimmelziektenOok Schimmels treden meestal op als een secundaire besmetting. Saprolegnia sp. of zijn sporen zijn bijvoorbeeld vrijwel in elk zoetwateraquarium aanwezig, maar veroorzaakt alleen problemen als de huid, vinnen of de kieuwen reeds beschadigd zijn door een bacterile of parasitaire infectie, of door fysiek letsel.

De sporen ontkiemen op afgestorven weefsel, bijvoorbeeld in wonden van vissen. Ook wordt de huid en met name de slijmlaag van de vissen aangetast als de vissen te koud gehouden worden. De vis kan dan bedekt worden door een deken van schimmels. Saprolegnia hoeft zich echter niet te beperken tot het oppervlak maar kan ook de inwendige organen in groeien.

Verschijnselen

Wit watachtig beslag op de huid of kieuwen. Maar het kan ook beginnen met een wondje, dus observeer uw vissen goed en als er een wondje bij een vis is, houd deze dan goed in de gaten.

Therapie

Producten tegen schimmelziektenIn de winkel zijn er verschillende soorten en van diverse merken hiervoor te koop, lees altijd de bijsluiter hoe u te werk moet gaan. Bij het gebruik van medicijnen moet u wel de kool uit het filter halen want anders werkt het medicijn niet.  Zorg er voor dat u altijd medicijnen in huis hebt tegen schimmels, zodat u direct kunt behandelen als u schimmel op uw vis(sen) ontdekt. Als u het in het aquarium ziet op de vissen dan is dat meestal in de avond of in het weekend.