Schoonmaken van een Juwel filterpomp

Deze keer een stukje over het schoonmaken van de pomp van het Juwel filter.

Het schoonmaken van de pomp kunt u het best een keer per maand doen, omdat anders de pompcapaciteit behoorlijk terug kan lopen. De pomp kan door het vele vuil zelfs vastlopen waardoor deze warmloopt en stuk gaat.

Het eerste wat u doet is de stekker van de pomp uit het stopcontact halen, zodat u veilig kunnen werken. Nu haalt u de uitstroompijpjes aan de zijkant van het filter van de pomp af, zodat u de pomp uit het filter kunnen halen.

Het uit elkaar halen van de motor doet u door de motor van het pomphuis te trekken.

Nu kunt u het grijze pomphuis goed schoonmaken. Dit gaat het beste onder de kraan met een borstel. Ook eventuele slakjes verwijderen, als deze er in zitten kan het gebeuren dat de pomp vastloopt en er mee stopt.

Hierna haalt u de rotor (het schoepenrad) uit de motor. Deze rotor goed schoonmaken, want hier zit vaak behoorlijk wat vuil omheen. Dit vuil om de rotor zorgt dat de pomp minder krachtig pompt.

Ook belangrijk is het gat waar de rotor in draait goed schoon te maken, dit kunt u het best met een borsteltje doen. De metalen as die er in zit niet verwijderen.

Nu kunt u de motor weer in elkaar zetten en deze terug plaatsen in het filter, de uitstroompijpjes aansluiten en de stekker weer in het stopcontact doen zodat de pomp weer water geeft.

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur aanzienlijk en laat de pomp geruisloos zijn werk doen.