Slakken verwijderen uit aquarium

Slakken

Deze keer een stukje een over een van de vele manieren om slakken uit het aquarium te verwijderen.  Hiervoor gebruiken we de visvriendelijke Sera slakkenval.

Deze slakkenval is visvriendelijk, omdat er voor de ingang waar de slakken ingaan een aantal pennetjes worden geplaatst, zodat er geen vissen in kunnen zwemmen. De pennetjes kunnen we afstellen op verschillende afstanden, tussen 3 en 7 mm van elkaar. Als de pennetjes er niet zouden zitten, zouden vooral de bodemvissen in de val zwemmen. Ze ruiken namelijk het voer wat er in zit en gaan daar op af.

Als de slakken tussen de pennetjes door zijn gekropen, komen ze onder een scharnierend pennetje door wat vanaf de binnenkant niet meer omhoog kan. De slakken zitten dan echt in de val, want er is geen weg meer terug.

Er zijn ook slakkenvallen te koop waar deze pennetjes voor zitten.  Plaats de slakkenval in het aquarium, bij voorkeur tegen de avond en stop in de rode voerkorf een voedertablet. Hier kunnen de slakken wel lekker aan ruiken, maar bijna niet van eten, zodat het niet zo snel op is gedurende de avond.

De volgende dag kunnen we zien of we een succesvolle vangst hebben gehad. We halen de slakkenval uit het aquarium, halen hem uit elkaar en de slakken kunnen verwijderd worden. ’s Avonds kunnen we de val weer inzetten voor het verwijderen van de slakken.