Sterrenkruid, Heteranthera zosterifolia

Heteranthera zosterifolia

Deze keer een stukje over de Heteranthera zosterifolia, de Nederlandse naam voor deze plant is Sterrenkruid. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Heteranthera zosterifolia kan wel 50 tot 60 cm hoog worden en de diameter van het plantje is 10 tot 15 cm. De watertemperatuur mag tussen de 18 en de 30 graden schommelen en de PH-waarde tussen 5,5 en de 8,0.

Het is een plantje dat zeker veel beter groeit als er CO2-toevoeging is in het aquarium. De groeisnelheid van de Heteranthera zosterifolia is bijzonder hoog en het is dan ook een gemakkelijke plant om te houden in het aquarium. Het is een plant die fijnbladig is, dus dat houdt in dat hij veel licht nodig heeft.

U kunt de plant bossig laten groeien, maar ook een straatje maken is zeker een aanrader omdat Sterrenkruid een plant is die zich gemakkelijk laat toppen. Hierboven op de foto links kunnen we zien hoe we hem mooi laag kunnen houden en dan als een voorgrondplantje kunnen gebruiken.
Rechts zien we dat hem ook lekker lang kunnen laten groeien en dan kunnen we er bijvoorbeeld het filter of de aanzuigbuis mee camoufleren.

De Heteranthera zosterifolia nog beter uit laten komen in het aquarium kan door hem bijvoorbeeld voor een plant te plaatsen die mooi rood is, bijvoorbeeld een Tijgerlotus of een groep Alternanthera, dan spettert het er helemaal uit. Ook een leuke manier is om er een stuk kienhout tussen te plaatsen of een dunne tak. Dit geeft ook een apart effect.

Kortom Sterrenkruid is een plant die zich heel makkelijk leent om op verschillende plaatsen in het aquarium te gebruiken.