Tubifex

Tubifex

Tubifex leeft in de natuur in grote massa’s in de bodem van modderige sloten en plassen. Daar steken ze met één eind van hun lange lichaam uit de bodem en maken daarbij slangachtige bewegingen. De tubifex is roodachtig van kleur en 1-6 cm lang en zeer dun. Als ze met grote hoeveelheden op de bodem aanwezig zijn, kleurt het water er rood van. Ze zijn het hele jaar door te vinden (ook in de winter) alleen als er ijs ligt wordt het vaak wat moeilijker om er aan te komen.

De tubifex die wij in de winkel verkopen, komt meestal uit Frankrijk of uit Polen. Ze scheppen daar de tubifex van de bodem, met wat modder en al. Dan doen ze het in een fijne zeef en hangen deze in schoon water. De wormen kruipen dan door de zeef heen en er vormt zich dan op de bodem een grote bal tubifex. De modder blijft in de zeef achter.

Vervolgens wordt de tubifex droog vervoerd op eierenplateaus waar ongeveer een halve liter tubifex op ligt. Zo komt het, via een leverancier die de tubifex uit het buitenland importeert, bij ons binnen.

TubifexAls u de tubifex gekocht hebt, kunt u het beste de tubifex eerst in een ondiepe schaal onder een druppelende kraan zetten, zodat al het vuil (o.a. darminhoud van de tubifex) eruit kan spoelen. Dit is ook de beste manier om het te bewaren: onder een druppelende kraan.

Het voeren van de tubifex in het aquarium kunnen we het beste doen door de tubifex in een daarvoor speciaal gemaakt drijvend voerzeefje te doen. Doe er een klein beetje tegelijk in, want als we er te veel in doen dan komt het op de bodem en kruipt het weg.

Slechts weinig vissen zijn in staat om de ingegraven wormen in hun geheel uit de bodem te trekken. Meestal breken ze af en in de bodem achterblijvende resten gaan daar rotten. Als dat het geval is dan moet u de bodem met het vervuilde deel afzuigen. Bovendien schijnt het lichaamseiwit van tubifex in te grote hoeveelheden sommige soorten niet goed te bekomen, dit is bijvoorbeeld bij planteneters het geval. Geef de vissen daarom niet een lange tijd achtereen tubifex, maar wissel dit af met ander voer.

tubifex-4