Vallisneria spiralis

Vallisneria spiralis

Een goed Nederlandse naam is voor deze plant nog niet gevonden.
Het verspreidingsgebied van de Vallisneria is vooral de tropen, maar ook in Zuid-Europa is hij te vinden.

Vallisneria spiralisDe vallisneria spiralis is een waterplant die voor het aquarium van grote waarde is. Zijn mooie heldergroene kleur en zijn lintvormige bladeren geven een mooi contrast met andere planten.

Vele mensen denken bij de naam Spiralis dat de plant getordeerde bladeren heeft, maar dit is niet zo. De plant is naar de bloem genoemd.

De lengte van de bladeren varieert van 20 tot 80 cm. Ze zijn meestal niet breder dan 10 mm. De plant is zeer goed te gebruiken als achtergrondplant, maar ook als beplanting aan de zijkant van het aquarium is hij zeer fraai.
Vallisneria vraagt niet al te zacht water.

Een groot voordeel van deze plant is dat hij veel zuurstof aan het water afgeeft. Deze plant kan wel erg weelderig groeien, maar laat zich ook makkelijk snoeien of verplaatsen naar een plaats in het aquarium waar hij meer ruimte mag innemen.

Vallisneria spiralisDe Vallisneria vermeerdert zich door middel van een wortelstok over de bodem van het aquarium. Te diep planten is voor deze plant niet goed. De onderkant van de plant moet net boven de bodem uitsteken na het planten.

Het is een plant die in een aquarium zeker niet mag ontbreken.