Verlichtingstijd boven het aquarium

Verlichtingstijd boven het aquarium

Over verlichting boven een aquarium is al heel veel geschreven, welke kleur TL-buis en het soort en merk van de TL-buis. Maar over de tijd dat de verlichting mag branden, daar is bij een groot aantal liefhebbers die een aquarium houden nog niet veel over bekend.

Als ik in de winkel vraag hoe lang de verlichting brandt boven het aquarium, hoor ik nog maar al te vaak: “als ik wakker ben gaat het aan en als ik naar bed ga doe ik het uit.” Dit is zeker niet goed want dit is veel te lang.

Anologe tijdklokDe verlichting kunnen we het beste 10 tot 12 uur laten branden.  Dit is simpel op te lossen: koop een schakelklokje. Een analoge schakelklok is al prima, deze kan je per kwartier aan en uit zetten. Als je de verlichting boven het aquarium bijvoorbeeld om 11.00 uur aan laat gaan, laat het dan om 23.00 uur uit gaan, dit is 12 uur per dag en dat is prima.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die ’s morgens het licht willen laten branden rond een uur of 7 en dan de vissen willen voeren. Dit kan ook uiteraard maar dan zou het ‘s avonds om 7 uur weer uit moeten. Dit kunnen we oplossen door het licht om 7 uur aan te doen en een uur of 4 laten branden, dus tot 11.00 uur. Dan 4 uur uit en pas weer aan om 15.00 uur aan en laten branden tot 22.00 uur.

ChilidenAls u de verlichting overdag uit wil doen, laat het dan minimaal 3 – 4 uur uit. Dit met het oog op de assimilatie en dissimilatie van de planten (zuustofopname en -afgifte).
Een lichtpauze, zoals we dit noemen, wil ook nog wel eens helpen tegen overmatige alggroei in het aquarium.

De verlichtingstijd boven een aquarium is per soort aquarium wel verschillend. Boven een aquarium met planten is 12 uur licht echt wel nodig, maar boven een aquarium met cichliden hoeven we geen 12 uur licht te hebben, omdat hier veelal alleen stenen in aanwezig zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]