Vervoer van vissen

Vervoer van vissen  De vissen worden meestal ruim verpakt in een plastic zak met ongeveer 1 liter water. Grotere vissen worden meestal apart verpakt, dit geldt ook voor Corydoras soorten. Deze mogen namelijk niet bij andere vissen, omdat ze tijdens het vervoer wat gif afgeven waar andere vissen dood aan kunnen gaan tijdens het transport.

Het transport

Het is voor ons belangrijk dat u ons vertelt als u van wat verder weg komt, zodat wij de vissen met wat extra zuurstof kunnen verpakken. Belangrijk is dat u er meteen mee naar hun nieuwe verblijf gaat, anders koelt het water tijdens het transport te veel af. Wij verpakken de vissen goed in een dikke papieren zak zodat de vissen rustig zitten.

Het laten wennen van de vissen

Zorg ervoor dat ze tijdens het vervoer niet te veel afkoelen of dat ze te warm worden, dit hangt natuurlijk van de tijd van het jaar af. Als u thuis bent gekomen haalt u de papieren zak eraf en plaatst de plastic zak met de visjes in het aquarium (zie foto 1 hier onder). U kunt het beste eerst de verlichting uitdoen, zodat de plastic zak niet tegen de brandende TL-verlichting aan komt.
Laat het zakje ongeveer 20 minuten drijven en maak dan het zakje open. Doe er wat water uit het aquarium in (ongeveer een kopje). Dit doen we een paar keer en laten dan de vissen los in het aquarium. Het rustig laten wennen aan het andere water is zeker belangrijk als er een lager PH-waarde (zuurgraad) is in het aquarium, dit is bijvoorbeeld het geval als u met CO2-bemesting werkt.

De druppelmethode

In dat geval kan u de visjes beter met de druppelmethode overwennen, anders is de schok te groot voor de vissen. De druppelmethode (zie foto 2) gaat als volgt: we nemen een schoon emmertje, daar doen we de nieuwe visjes in en laten met een luchtslang die in het aquarium hangt water in het emmertje druppelen. Als het emmertje vol is kunnen ze in het aquarium geplaatst worden. Neem hier wel de tijd voor, deze manier van overwennen moet wel langzaam gebeuren.

De drijvende methode om de visjes te laten wennen.

De druppelmethode van overwennen. Hierbij zetten we aan het uiteinde van het slangetje een kraantje zodat we het kunnen regelen wat er uit komt aan aquariumwater, want het mag niet te snel gaan.