Vervoeren van vissen tijdens de kou

Deze keer wil ik een tip geven over het vervoeren van vissen tijdens de kou. Het gebeurt namelijk helaas nogal eens dat klanten hun nieuwe aquariumbewoners op een verkeerde manier vervoeren.

De plastic zak met visjes gaat bij ons in een dikke papieren zak de winkel uit en vanaf hier gaat het soms fout. Zorg ervoor dat het zakje in bijvoorbeeld een diepvriestas gaat als u de winkel uit gaat, een diepvriestas kan ook gebruikt worden om iets warm te houden.

Laat de vissen hierin totdat u thuis bent en laat niet toe dat de kinderen bijvoorbeeld even de papieren zak er af halen in de auto om naar de nieuwe aanwinsten te kijken.
Mocht u met de fiets zijn of lopend, dan kunt u het zakje het best onder uw jas stoppen, dan kunnen ze ook niet afkoelen tijdens het transport naar huis.

Vervoeren van vissen tijdens de kouThuis aangekomen haalt u de papieren verpakking er af en u hangt het plastic zakje in het aquarium. Laat het zakje ongeveer een half uur drijven zodat de vissen aan de temperatuur kunnen wennen.
Hierna maakt u de plastic zak open en doet er dan een kopje water in uit het aquarium. Na een minuut of tien nog een kopje aquariumwater er bij. Op deze manier kunnen de vissen wennen aan de watersamenstelling, wat ook heel belangrijk is.

Nu kunnen de nieuwe aquarium bewoners losgelaten worden in hun nieuwe onderkomen.

Door het vervoer lopen vissen behoorlijk wat stress op, dit samen met de eventuele temperatuursschommelingen tijdens het vervoer maakt de kans groot dat ze witte stip krijgen.
Om dit te voorkomen kunt u het best een paar dagen een halve dosering van een middel tegen witte stip gebruiken (bijvoorbeeld Exit, Costapur of Femsee).
Let hierbij wel op dat de kool uit het filter gehaald moet worden want anders werken deze middelen niet effectief genoeg.

Zorg ervoor dat u een van deze middelen altijd in huis hebt, want het is beter te voorkomen dan te genezen.