Vlooien, teken en wormen

Voorkom vlooien, teken en wormen bij uw huisdieren

Vlooien, teken en wormen kunnen een vervelende plaag worden voor u en uw huisdier, efficiënte bestrijding voorkomt veel ellende.

Vlooien kunnen een vervelende plaag worden voor u en uw huisdier, efficiënte bestrijding voorkomt veel ellende. Om vlooien te kunnen bestrijden, moeten we weten hoe vlooien zich ontwikkelen. Daarom staan we even stil bij de manier waarop de vlo zich vermenigvuldigt, dit gaat namelijk razend snel. VlooiencyclusEen volwassen vlo legt ongeveer 40 eitjes per dag, waaruit larven kruipen. Deze larven verstoppen zich op donkere plaatsen (in plinten, tapijt, deurmat of mand). Na enkele vervellingen maakt het larfje een cocon waaruit een paar weken later een volwassen vlo springt. Deze vlo gaat direct op zoek naar bloed, waarna zij weer begint met eitjes leggen, de cyclus is rond. Een gedeelte van deze cyclus speelt zich af op uw huisdier maar de meeste stadia, eitjes, larven en cocons, vinden plaats in de leefomgeving. Slechts 5% bevindt zich op het dier en 95% bevindt zich in de omgeving. Afhankelijk van de omstandigheden (vochtigheid en temperatuur) kan een vlo er 14 dagen tot een jaar over doen om de cyclus te doorlopen. Het stadium van de pop (in de cocon) is vaak het grote probleem omdat er geen enkel bestrijdingsmiddel door de harde schil van de cocon kan doordringen. Zo komen er altijd nieuwe vlooien uit de cocon die we dan ook weer moeten bestrijden. Daarom bestaat een goede vlooienbestrijding uit twee delen; behandeling van het dier en behandeling van de omgeving om de net uitgekomen vlooien te doden.

Tip voor een onbezorgde vakantie. Tijdens uw vakantie komen in huis aanwezige eitjes uit en verstoppen de larven zich tot ze een cocon om zich heen hebben gespind. De cocons kunnen geduldig liggen wachten tot u van vakantie terug komt, zodra ze geactiveerd worden door de trillingen wordt u besprongen door een leger van vlooien. Behandel daarom twee weken voor u weggaat zowel uw dier als de omgeving tegen vlooien. De vlooien die uitkomen worden direct gedood door de werkzame stoffen van de omgevingsspray.

Lees hier meer over:

Teken worden vaak met vlooien vergeleken, maar teken behoren niet tot dezelfde familie. Teken zijn spinachtigen, vlooien zijn insecten. De teek is een bloedzuigende parasiet, zijn beet veroorzaakt jeuk en huidletsel (kans op infecties). Teken zijn soms overbrengers van wormen en ziekten, vooral de ziekte van Lyme is berucht. Teken hechten zich op bladeren en ander gewas en wachten daar tot er een gastheer passeert. Op dat moment laten ze zich op de gastheer vallen en grijpen ze zich vast. Teken kunnen diverse gastheren gebruiken waaronder honden en katten, maar ook de mens kan als gastheer dienen. De teek zuigt zich vast met een speciale zuigsnuit kort nadat hij zich op zijn gastheer heeft laten vallen. De voorkeursplaatsen van de teek bij de hond zijn de kop, de borst en de flanken, precies die plekken waar de hond zelf lastig bij kan. De bloedmaaltijd kan 2 tot 25 dagen duren waarna de teek van de gastheer afvalt om weer eitjes te gaan leggen. Het vastzuigen van de teek in de huid geeft vaak irritatie en jeuk. Zelfs na het loslaten van de teek kan zich gedurende enige tijd een verdikking en ontsteking in de huid voordoen.

Tekengevaar!

Teken zijn het gehele jaar aanwezig, ook in de eigen tuin. Ze worden actief afhankelijk van de buitentemperatuur.

Dermacentor

Nieuwe teek in Nederland. Heeft zich over het gehele land verspreid. Kan de hond besmetten met de gevaarlijke ziekte Babesiose. Actief vanaf een buitentemperatuur van 5 graden..

Ixodus (gewone teek)

Meest voorkomende teek in Nederland. Komt in geheel Nederland voor, ook in eigen tuin. Brengt de ziekte van Lyme over bij mens en dier. Actief vanaf een buitentemperatuur van 10 graden.

Rhipicephalus

Minder voorkomende teek die ook in huis kan leven. Is in huis zeer moeilijk te bestrijden. Kan de hondenziekte Ehrlichiose overbrengen. Actief vanaf een buitentemperatuur van 18 graden.

Teken voorkomen

Frontline heeft prima producten om teken tegen te gaan. Voorkom tekenbeten bij de hond en de kat met de oplossingen van

Exil Excil Tick off knijpampullen Vier weken werkzaam tegen teken. Weert teken af en voorkomt een tekenbeet. Ook werkzaam tegen vlooien. Voor honden vanaf vijf kilogram.

Teken verwijderen

Gebruik voor het verwijderen van de teek een tekentang zodat u met een draaiende beweging de teek uit de huid van uw huisdier haalt. Nooit de teek zogenaamd verdoven met alcohol, want dan spuugt deze zijn maaginhoud uit, deze wordt als het ware geïnjecteerd in de huid en dan kunnen ziektekiemen gemakkelijk worden overgebracht.

Wormen zijn parasieten die honden behoorlijk kunnen lastig vallen. Een wormbesmetting is helaas niet zo makkelijk te zien. Wormen bevinden zich in het lichaam van het huisdier en kunnen daar grote schade aanrichten. Om wormen te kunnen bestrijden, moeten we weten hoe de hond zich hiermee besmet. Bij honden komen twee verschillende soorten wormen voor, rondwormen (spoelwormen, haakwormen en zweepwormen) en lintwormen. De manier waarop honden zich besmetten is per wormsoort verschillen.

Rondwormen

De meest voorkomende rondwormen zijn de spoelwormen. Spoelwormen verspreiden zich door eitjes af te zetten die via de ontlasting verspreid worden. Het is bekend dat jonge honden bijna altijd besmet zijn met spoelwormen. Bij volwassen dieren komt besmetting in verhouding iets minder voor. Een volwassen spoelworm legt ca. 200.000 eitje per dag. Als een dier snuffelt op een met wormeneitjes besmette plaats, krijgt hij er al gauw enkele op zijn vacht, poten of neus en het dier hoeft maar even te likken en hij heeft ze binnen.

Lintwormen

Lintwormen gaan niet rechtstreeks over van het ene dier naar het andere dier maar via een besmette tussengastheer. De belangrijkste schakel bij de hond zijn vlooien. Vlooien zijn bijna altijd besmet met wormeneitjes. Ook kunnen konijnen de lintworm overbrengen. De beste manier om te voorkomen dat uw huisdier last van wormen krijgt is om het dier regelmatig te ontwormen.

Totaalkuur pasta’s

  • Geschikt voor pups en kittens, alsmede voor volwassen dieren
  • Aangename smaak voor gemakkelijke acceptatie
  • Toediening naar keuze door voedsel of rechtstreeks in de bek
  • Combinatie met andere Exil-producten probleemloos
  • Injector met 10 en 25 ml

Jonge dieren zijn vaak besmet met wormen en dienen daarom vaker ontwormd te worden dan volwassen dieren. Ontworm uw volwassen hond 3 a 4 keer per jaar.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Doe een extra kuur als uw hond naar een kennel of pension gaat.
  • Vermijd het voeren van rauw vlees.
  • Zorg voor een goede verzorging van de vacht.
  • Houd het dier en de omgeving zoveel mogelijk vrij van vlooien.