Wat moet u doen om teken bij uw hond of kat te voorkomen?

Tekenbeet bij honden

Het teken seizoen is weer begonnen

Kijkt u ook goed uw hond of kat na?

Het teken seizoen is weer begonnen. Iedere honden- of katteneigenaar krijgt wel eens te maken met die kleine spinachtige diertjes, de teek. Teken voeden zich door het bloed van een hond of kat op te zuigen. Teken die zich nog niet hebben gevoed, zijn nog klein en vallen niet zo snel op. Zodra een teek zich wel heeft gevoed met het bloed van uw huisdier, is hij vele malen groter.

Teken kunnen drager zijn van de Borrelia bacterie en daarmee kunnen ze ziektes overbrengen bij u, uw hond of kat. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Niet elke teek is besmet met deze bacterie, maar het is te allen tijden van belang om actie te ondernemen wanneer uw huisdier een teek heeft. Teken kunnen ook irritatie en abcessen veroorzaken.

Maar wat moet je nou precies doen wanneer je merkt dat je hond of kat last heeft van een teek? En hoe zorg je dat je jouw huisdier beschermd  tegen ongedierte zoals teken? Dat vertellen wij u graag.

Hoe kunt u voorkomen dat uw hond of kat last krijgt van teken?

Het voorkomen van teken bij huisdieren is natuurlijk het beste. Check daarom altijd uw hond of kat op teken en behandel uw hond en / of kat om hen te beschermen. Wij bieden in de winkel meerdere producten aan om tekenbeten bij huisdieren te voorkomen.

Wij hebben een uitgebreid assortiment van het merk Frontline. De producten van Frontline doden zowel vlooien, teken als bijtende luizen voor zowel hond en kat. Het werkt snel, teken zijn binnen 48 uur dood. Bovendien hebben de producten van Frontline een langdurige werking. Het biedt honden en katten bescherming tegen teken tot wel een maand. Uiteraard kan uw huisdier zwemmen of baden zoals gewoonlijk vanaf 48 uur na behandeling.

Daarnaast bieden wij de producten van Excil aan. Exil Tick Off knijpampullen voor de hond weert teken af en voorkomt een tekenbeet.

  • Druppels in de nek (spot on);
  • beschermt tot 4 weken tegen teken en vlooien;
  • voor honden van 5 tot 80 kg.

Exil Tick Off heeft naast een snelle tekendodende werking ook een afwerende werking tegen teken en beschermt de hond óók tegen vlooien. De afwerende werking voorkomt dat teken zich vastbijten. U ziet dus geen of veel minder teken op uw hond. U dient Exil Tick Off knijpampullen toe met een druppel in de nek. Snel en eenvoudig. Vervolgens verspreidt het middel zich binnen 24 uur via de huid over de gehele hond. Ideaal voor honden met een dikke, langharige vacht zoals de Berner Sennen en Golden Retriever.

Wat kunt u het beste doen als uw hond of kat teken heeft?

Uiteraard moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Een tekentang of tekenpen is daar een handig hulpmiddel voor, ook deze is verkrijgbaar bij ons in de winkel. Als u de tekentang in uw ene hand gereed houdt, kunt u met uw andere hand de vacht van uw viervoeter aan de kant duwen. Zorg ervoor dat u de tekentang ingedrukt houdt, zodat de tang openstaat. Vervolgens plaatst u de tekentang op de kop van de teek.
Het is essentieel dat u de teek bij de kop pakt en niet bij het lichaam, omdat er anders speeksel vrijkomt, dat de bacterie bevat. Dan kan uw hond of kat alsnog besmet raken.
Zodra u de kop van de teek in de tang heeft, kunt u de knop loslaten waardoor de kop van de teek wordt vastgezet. Daarna draait u de teek uit het lichaam van uw hond of kat. Leg de teek in een bakje of stukje keukenrol om te controleren of de teek heel uit het lichaam van uw viervoeter is gehaald.

Waar u op moet letten na het verwijderen van de teek

Allereerst kunt u het beste uw hond of kat goed in de gaten houden. Het is lastig om te zien of uw hond of kat besmet is met de bacterie.

Symptomen waar je dier last van kan hebben na een besmette tekenbeet zijn:

  • Koorts
  • Verminderde / geen eetlust
  • Uitdroging
  • Lusteloosheid
  • Gezwollen lymfeklieren

Bent u er nog niet gerust op? Dan kunt u de teek bewaren en laten checken op de bacterie. Een handige manier is om de applicatie van Bayer te downloaden. Deze applicatie is er voor iPhone of Andriod gebruikers. Door de app te downloaden krijgt u gratis een onderzoekskit thuisgestuurd. Vervolgens stuurt u de teek en de onderzoekskit terug. De teek wordt dan onderzocht op 36 verschillende ziektes. Na het onderzoek krijgt u de uitslag via de app binnen. Daarnaast kunt u zien of uw regio populair is onder de teken, de mate waarin de teken in jouw regio besmet zijn met ziektes en de actuele ontwikkelingen van alle gemelde teken. De app is initiatief van Bayer Animal Health en de Universiteit van Utrecht. De app wordt beschikbaar gesteld in Nederland door Bayer, division Animal Health.

Bezoek onze winkel voor meer advies en informatie

Uiteraard kunt u in de winkel desbetreffende producten kopen tegen teken voor uw huisdier