Water verversen

Water verversen van een aquarium

]Als een vis in het waterHet komt regelmatig voor dat mensen in de winkel komen met het probleem dat als ze nieuwe vissen hebben gekocht, ze na een paar dagen al doodgaan. Vaak ook bellen ze hierover en dan vragen we of ze even langskomen met een beetje water uit het aquarium. Stop dit in een potje en dan in een plastic zakje, zodat we een goed watermonster hebben. Wat we dan meestal horen dat de oude vissen in het aquarium het goed doen en men ziet er niets vreemds aan. Dit komt omdat de vissen heel langzaam aan de slechte watersamenstelling/-kwaliteit wennen. Meestal weten we dan in welke hoek we het moeten zoeken.

We gaan dan wat water meten op PH, N02, N03 en geleidbaarheid. Bij een bestaand aquarium zal je heel weinig N02 tegenkomen (N02 is nitriet, als dit te hoog is dan is het dodelijk voor de vissen). N02 komt meestal voor in een nieuw ingericht aquarium.

Water verversenAls er teveel nitriet is dan zouden we de oorzaak gevonden hebben. Maar is er geen nitriet gevonden dan is het iets anders. Misschien is N03 (nitraat) wel veel aanwezig, maar dit is niet dodelijk. (NO3 geeft een probleem met plantengroei en algen.)
Maar een lage PH-waarde van lager dan 6 komt wel regelmatig voor (bij een aquarium is een PH van tussen 6,8 en de 8,0 normaal.)
En de geleidbaarheid is ook erg hoog, wel hoger dan 1000 tot 1500 mikrosiemens. Dat is hoog, want van kraanwater bij ons in de regio is het 600 tot 700 mikrosiemens.
Dan vragen wij meestal wanneer men voor het laatst water heeft ververst, en we horen dan vaak dat dat 5 – 6 weken geleden is, maar het kan ook langer geleden zijn. Of wat wij ook wel eens horen dat mensen zeggen: ‘moet dat dan? Er staat toch een pomp op het aquarium die het water schoon maakt?’Het is zo dat door het weinig water verversen, door de afvalstoffen van de vissen de PH-waarde zo laag wordt, dat dit voor vissen niet echt prettig is als ze hier in terecht komen. Daar hebben ze heel veel moeite mee en kunnen hiervan dood gaan.
En dat de geleidbaarheid zo hoog is, is ook wel te verklaren. Door de afvalzouten die de vissen ook produceren gaat deze geleidbaarheid ook snel omhoog.

Dan is er maar een advies mogelijk: ververs een keer per 14 dagen 25 tot 30% van het aquariumwater.
Met een lage PH-waarde kunnen we dit niet zo maar in een keer doen. Het beste kunnen we om de dag 10% water verversen, totdat we ongeveer 50% water ververst hebben. Dit om de oude vissen aan de hogere PH-waarde te laten wennen, anders gaat het met hun ook fout.

Daarom is het verversen van het aquariumwater zo belangrijk.
Wat ik er wel bij wil zeggen is, dat het regelmatig voorkomt dat er veel te veel vissen in het aquarium zitten en dan kan deze watervervuiling ook ontstaan.