Waternavel, Hydrocotyle verticillata

Hydrocotyle verticillata

Deze keer een stukje over het plantje Hydrocotyle verticillata. De Nederlandse naam voor dit plantje is Waternavel en het is afkomstig uit subtropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika.

Waternavel is een plantje dat veel licht nodig heeft om mooi laag te blijven. Bij te weinig licht schiet het door en wordt het te hoog. Bij een goede verlichting worden het steeltje niet hoger dan 5 cm.

De waterwaardes voor de waternavel kunnen het beste zijn:
PH-waarde tussen 5 en 7, hardheid tussen 4 en 10 en temperatuur tussen 20 en 30 graden.

Waternavel kan het beste op de voorgrond gehouden worden. Het is een plantje wat zich vermeerdert door middel van uitlopers (wortelstok). Als we er een mooi veldje van willen hebben, kunnen we de wortelstok zo leiden dat we het op één plaats in het aquarium blijft groeien.

WaternavelHet is ook een plantje dat niet al te snel groeit, dus verwacht niet binnen een paar weken een veldje vol waternavel. Het is nodig om waternavel op een bodem te laten groeien van niet al te grof zand/grind. De korrelgrootte liefst 1 tot 1,5 mm.

De Hydrocotyle verticillata is familie van de Hydrocotyle ranunculoides die in het Nederlands grote waternavel wordt genoemd. De waterschappen bestrijden deze grote waternavel en proberen de plant uit het oppervlaktewater te verwijderen en weg te houden. De grote waternavel is een mooie uitheemse vijverplant, maar groeit zo snel dat een sloot in enkele weken volledig dichtgroeit. Hiermee belemmert het de waterdoorvoer en de schaduwwerking veroorzaakt gebrek aan licht voor het overige leven in het water. Met de kleine vorm is dat probleem gelukkig niet aan de orde.