Wel of geen voedingsbodem in aquarium

Moet ik nou wel of geen voedingsbodem gebruiken? Deze vraag hoor ik vaak. De meningen hierover zijn sterk verdeeld en leiden vaak tot eindeloze discussies en talloze recepten.

In het begin heeft een aquarium zeker een voedingsbodem nodig, want aquariumplanten halen met hun wortels veel voedingstoffen uit de bodem. Dit is ook door vele proefnemingen bewezen; een voedingsbodem is voor waterplanten zeer belangrijk.

In een nieuw aquarium is het fijne grind wat we gebruiken met een korrelgrootte van 1,5 tot 3 mm schoongewassen, zodat er niets in zit. De voedingsbodem die we hieronder aanbrengen moet minimaal 1,5 cm dik zijn aan de voorkant en achterin het aquarium wel een centimeter of 5. De losse structuur van een voedingsbodem zorgt er voor dat er een betere water- en zuurstofcirculatie is en dit komt het leven in het aquarium ten goede.

Een goede voedingsbodem moet goed uitgebalanceerd en humusrijk zijn, met verschillende klei-mineralen. Deze voedingbodems zijn speciaal samengesteld om waterplanten optimaal te laten groeien en om ze te laten wortelen met mooie gezonde witte wortels. Mooie gezonde witte wortels geven zuurstof af in de bodem wat ook belangrijk is voor de bacteriën in de bodem. Dit voorkomt dat er in de bodem zwarte/rotte plekken komen.

Een goede voedingsbodem mag zeker geen fosfaten en nitraten bevatten, want dit kan algengroei bevorderen