Witte stip, Ichthyophthirius Multiliis

Witte stip

Deze meest voorkomende visziekte is een parasitaire infectie bij zoetwatervissen en wordt veroorzaakt door de ciliaat, Witte stip, Ichthyophthirius Multiliis. Ciliaten zijn eencellige parasieten met talrijke trilharen die dienen als voortbewegingsorgaan of voedingsorgaan.

Verschijnselen

Witte stipDe ziekte is makkelijk te herkennen aan de 0,2 tot 1 mm grote witte stippen op vinnen, staart, huid en kieuwen (zie de eerste foto).

In het begin van de infectie gaan de vissen schichtig zwemmen. Secundair kunnen er bacteriële infecties optreden en bij een meer vergevorderd stadium zien we ademhalingsproblemen na verlies van veel ademend huidoppervlakte of door directe aantasting van kieuwen, samengeknepen vinnen en afwijkend zwemgedrag tot en met lusteloos op de bodem liggen.

Cyclus van de parasiet

  1. Cyclus witte stipWitte stip op de vis
  2. Volwassen witte stip verlaat de gastheer
  3. Volwassen witte stip deelt tot wel 250  jonge stippen.
  4. Volwassen witte stip deelt tot wel 1000 jonge stippen
  5. Jonge witte stipjes infecteren de gastheer

De witte stip die we zien is het volwassen stadium van de parasiet en bevindt zich onder de huid, omgeven door weefselwoekeringen van de gastheer. Het rijpe, volwassen stadium verlaat de gastheer en kapselt zich in, waardoor een cyste (gezwel) gevormd wordt. De ingekapselde volwassen parasiet deelt zich in een tijdsbestek van 24 uur in 250 tot 1000 dochtercellen (sporen) die in het aquarium terecht komen. De sporen zwermen op hun beurt uit op zoek naar een gastheer, waarna ze zich door de slijmhuid heen boren om zich af te ronden tot een bolvormige stip.

Therapie

Alleen de uitzwermende sporen kunnen we met medicijnen bestrijden. De behandeling moet minstens drie dagen volgehouden worden en na 14 dagen herhaald worden om nieuw uitgekomen sporen alsnog te doden. Bij het gebruik van medicijnen moet wel de kool uit het filter want anders werkt het medicijn niet.
Er zijn echter enkele zoetwatervissen, zoals clownbotia’s en schubloze meervallen, die wat gevoelig zijn voor de gebruikelijke middelen tegen witte stip. In dat geval kunnen de parasieten ook bestreden worden door de temperatuur een aantal dagen te verhogen tot ongeveer 32 graden. Hierdoor sterven de parasieten zelfs op de vis.

Vissen die ziek zijn geweest door stip en daarvan genezen zijn, hebben een resistentie tegen witte stip opgebouwd. Dit verklaart waarom bepaalde vissen in het aquarium geen witte stip meer krijgen.

De oorzaak

Witte stip krijgt vooral een kans bij verminderde weerstand van de vis, bijvoorbeeld na het vervoer naar huis, bij overbevolking of na waterverversing met te koud water (dat laatste is erg vaak het geval).

Verminderde weerstand wordt ook vaak veroorzaakt door stress.Zorg er voor dat u altijd medicijnen in huis hebt tegen witte stip, zodat u direct kunt behandelen als u witte stip ontdekt. Als u het in het aquarium ziet op de vissen dan is dat meestal in de avond of in het weekend.