Zand of fijn grind als bodembedekking

Wat is beter, zand of fijn grind? Hierover lopen de meningen sterk uiteen.
Zand is bodembedekking met een korrelgrootte van 0,3 tot 1,0 millimeter.
Fijn grind heeft een korrelgrootte van 1,5 tot 3,0 millimeter.

Zand

Zand is een bodembedekking die vaak wordt gebruikt in speciaal aquarium’s, bijvoorbeeld cichliden aquarium’s. Dit omdat deze vissen vaak grondelen in het zand om hun voeding te zoeken en als het dan te grof is, kunnen ze dit niet goed.

Grind

Grind met deze korrelmaat is het meest geschikt, het is net niet te fijn ook niet te grof voor planten. Of er wel of geen voedingsbodem onder moet, daar lopen de mengingen ook sterk over uiteen (hierover de volgende keer meer in een tip).
Om planten in te zetten is een grindbodem in elk geval prima, de wortels kunnen er lekker goed doorheen groeien, zodat ze geen wortelrot krijgen, dus geen zwarte wortels.

Van deze korrelmaat zijn een aantal kleuren te koop, van bijvoorbeeld spierwit tot zelfs zwart. Dit is en leuke site van Aquatic nature om te kijken wat voor kleur bodem in het aquarium past.  Het is natuurlijk heel persoonlijk wat voor kleur bodembedekking iemand in het aquarium wil. Ik zelf vind het ook afhangen van de vissoorten die in het aquarium gaan, want er zijn vissen die beter kleuren op een lichte ondergrond, maar er zijn natuurlijk ook vissen die pas goed op kleur komen als ze in een aquarium zwemmen met een wat donkerdere ondergrond.

Wat u het beste kunt doen als u bodembedekking koopt voor het aquarium, is het goed schoonspoelen voor u het gaat gebruiken. En als u het aquarium gaat vullen met water, leg dan een plastic zak op de bodembedekking, zodat het niet zo opstuift. Dit voorkomt een hoop zwevend stof in het aquarium, zeker als er een voedingsbodem onder zit.