Zebradanio, Brachydanio rerio

Brachydanio rerio

Dit keer een stukje over de Brachydanio rerio. Dit visje, met de Nederlandse naam Zebradanio, behoort tot de Cyprinidae ofwel de karperachtigen.

ZebradanioHet is een levendige vis die graag in een schooltje van minimaal 5 tot 7 stuks in het aquarium rondzwemt en dat graag doet in de bovenste waterlaag. Met zijn prachtige blauwe streepjespatroon is het een dankbare aquariumbewoner.

Het natuurlijke leefgebied van de Brachydanio rerio is Zuidoost Azië.

Het ideale water heeft een PH-waarde tussen 6,5 en 7,0 en de hardheid ligt tussen 5 en 12. De watertemperatuur mag tussen de 20 en 24 graden. Inmiddels kunnen ze ook zeer goed op kraanwater gehouden worden.

Het is een visje dat van stroming houdt in het aquarium.

Het is ook een vis waar gemakkelijk het onderscheid tussen man en vrouw te zien is. Het mannetje is slanker, het vrouwtje is veel voller van buik. Op de foto links ziet u de vrouw onder en de man boven.

ZebradanioZoals u wellicht al weet, is het geven van afwisselend voer van heel groot belang voor het welzijn van vissen. De Zebradanio is een visje dat naast droogvoer ook graag levend voer zoals watervlooien en muggenlarven eet.

Het is zeker mogelijk dat de Zebradanio jongen krijgt in het aquarium, als er maar voldoende fijnbladige en lekker dichte planten aanwezig zijn waar ze de eitjes in kunnen afzetten. Al na een aantal dagen zwemmen er dan jonge Zebradanio’s tussen de planten. Als ze niet worden opgegeten, zijn ze al snel rond de 3 a 4 mm.

Voor het voeren van de jongen is het het best om heel fijn voer te gebruiken; het zogenaamde stofvoer dat hiervoor te koop is. Maar natuurlijk is jonge artemia ook prima voer, dit kunt u zelf kweken.

De Brachydanio rerio wordt wel eens een beginnersvisje genoemd, maar ook de gevorderde aquariaan kan er veel plezier aan beleven!