Zwaarddrager, Xipophorus helleri

Xipophorus helleri

Deze keer een stukje over de Xipophorus helleri. De Nederlandse naam voor deze vis is zwaarddrager. Zijn naam dankt deze vis aan zijn mooie zwaard aan het einde van zijn staart.

Alleen het mannetje heeft een zwaard, het vrouwtje niet. Het vrouwtje is ook te herkennen aan de onderzijde, daar zit bij het vrouwtje een ronde aarsvin.

Hieronder een plaatje met aan de bovenzijde het mannetje en onder het vrouwtje. Hier kunt u goed de ronde aarsvin zien en bij het mannetje een puntige aarsvin ]De man heeft als hij jong is nog geen zwaard, dit komt na een tijdje pas als de vis zo rond de 3-4 cm is. Zwaarddragers worden niet groter dan een cm of 10 in het aquarium.

De vindplaats van de zwaarddrager is Midden-Amerika, met name Mexico, Guatemala en Honduras. Het gedrag van de zwaarddrager in het aquarium is vreedzaam en probleemloos tegenover andere aquariumbewoners. Zwaarddragers houden zich op in alle waterlagen en zijn actieve zwemmers.

De waterwaardes zijn doorgaans geen probleem voor ze. Het voedsel voor de zwaarddrager is ook makkelijk te noemen; droogvoer en levend voer is voor hun prima en als u ze matig voert, eten ze net als alle andere levendbarende vissen ook alg.

Er zijn vele kleurvarianten van de zwaarddragers te koop, zoals rood, wagtail, zwart, tuxedo, roodogen, koi zwaarddrager en nog een aantal verschillende kweekvormen zoals de hoogvinsluierstaart en de hoogvin. De kweek is makkelijk te noemen, er kunnen in een worp tot wel 50 jongen komen. Het best kunt u 1 mannetje en minimaal   2 vrouwtjes in uw aquarium houden. Het zijn levendbarende vissen, de jongen zijn 5 tot 8 mm groot en eten meteen zelfstandig. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden of breng de jongen in een aparte kweekbak groot.Een bijzonderheid is dat de mannetjes zwaarddrager kunnen transformeren tot vrouwtje en vrouwtjes kunnen mannetje worden.

Het is een leuke vis voor in het aquarium waar u veel plezier van kan hebben.